Ви тут:
Головне Надзвичайні ситуації Оголошення Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині рятувальники просять бути обережними під час відпочинку у лісах

38470806821-25 серпня на території Полтавської області утримається висока (4 класу) пожежна небезпека. Головне управління ДСНС України у Полтавській області вкрай стурбоване можливістю виникнення пожеж в лісових масивах, що пов’язано з великою кількістю відвідувань громадянами лісів області.

 У буденні, а найчастіше у вихідні дні багато людей віддає перевагу відпочинку у лісі. Але це несе у собі велику небезпеку тому, що стан лісових масивів найбільш небезпечний внаслідок спекотної та засушливої погоди.

 Найнебезпечніше для лісу явище – це пожежа. Внаслідок пожежі ліс перестає функціонувати як екологічна система, знищується все живе і негативні наслідки пожеж проявляються тривалий час. Як показує статистика близько 98% лiсових пожеж виникає з вини людей. А причини банальні: необережне поводження з вогнем, безтурботне відношення до лісових багатств з боку відпочиваючих, спалювання багаття, сухої трав’яної рослинності і сміття на сiльгоспугiддях, пустищах та уздовж доріг. 

Головне управління ДСНС звертається до мешканців та гостей області з проханням бути максимально обережними під час відпочинку у лісах та лісостепових зонах! Будьте обережними при поводженні з вогнем! Місця, де буде запалюватися вогнище очищайте від сухої трави, листя, гілля та іншого лісового сміття, не розкладайте вогнище поблизу звисаючих крон дерев, в хвойних молодниках, серед сухого очерету, не залишайте вогнище без нагляду, не паліть у лісі, слідкуйте, щоб діти не бавилися сірниками та запальничками, не залишайте місця відпочинку, не впевнившись, що вогнища загашені.

 

Якщо опинилися в осередку пожежі:

 – не панікуйте та не приймайте поспішних, необдуманих рішень;

 – тікайте від полум’я, що швидко наближається, у протилежний бік, закривши голову і обличчя одягом — йдіть проти вітру;

 – гасити полум’я невеликих низових пожеж можна, забиваючи його гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим ґрунтом та затоптуючи ногами;

 – до полум’я заввишки 1,5 – 2 метри наближатися не можна! Чекайте на рятувальників чи працівників лісного господарства;

 – будьте обережні в місцях горіння високих дерев, вони можуть завалитися та травмувати вас;

– після виходу із осередку пожежі повідомте місцеву адміністрацію та пожежно-рятувальну службу про місце, розміри та характер пожежі.

 Головне, щоб Ви самі не стали причиною лісової пожежі. Не залишайтесь байдужим до природного багатства!

 

ГУ ДСНС України у Полтавській області

Перейти до вмісту