Ви тут:
Україна 

Конституційний суд схвалив децентралізацію

Конституційний-Суд-України

КСУ не знайшов у законопроекті про зміни до Конституції щодо децентралізації нічого, що могло би заважати Раді його розглядати

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Конституційний суд оцінював відповідність законопроекту двом статтям Конституції – 157 та 158. В статті 157 мова йде про неможливість змінювати Основний Закон під час військового та особливого станів, скасовувати чи обмежувати права людини. В статті 158 зазначені особливості подання та прийняття змін до Конституції.

Судді КСУ не побачили порушень щодо подання законопроекту. Також вони дали свою оцінку кожному з його положень – від особливостей місцевого самоврядування до повноважень представників центральної та місцевої влади. На їхню думку нововведення не суперечать діючим положенням Основного Закону та не обмежують прав громадян.

Маючи на руках висновок КСУ, депутати можут розглядати законопроект про зміни до Конституції. Аби бути прийнятими, він має пройти перше читання ще на цій сессії (її депутати не закрили). Після того, як документ збере звичайну більшість, його мають розглянути на наступній сессії. Для прийняття буде необхідно зібрати конституційну більшість – 300 голосів “за”.

Нагадаємо, 16 липня Верховна Рада направила до КС проект змін до Конституції щодо децентралізації влади.

Вони стосуються децентралізації влади в країні. Їх презентував на початку липня президент Петро Порошенко.

Читайте також: Чотири відтінки влади в проекті нової Конституції

В законопроекті йдеться про закріплення нових повноважень за органами місцевого самоврядування. Президент та Кабмін будуть здійснювати нагляд за законністю місцевих рішень за допомогою префектів. Призначення голів обласних та районних центральною владою скасовується.

В парламенті велику кількість суперечок викликала норма в перехідних положеннях законопроекта, що стосується особливого порядку проведення місцевих виборів в деяких районах Луганської та Донецької областей. В документі зазначено, що перебіг виборів на цих територіях має описати окремий закон.

“Проект змін до Конституції не передбачає особливого статусу Донбасу. Там його просто немає. Проект лише припускає можливість специфічного порядку здійснення місцевого самоврядування в окремих адміністративно-територіальних одиницях Донецької і Луганської областей”, – наголосив Петро Порошенко під час виступу в парламенті.

В той же час у ЗМІ з’явилася інформація, що Захід висунув вимоги  щодо додання особливого статусу Донбасу в Конституцію.

22 липня КСУ відкрив провадження за зверненням Ради щодо законопроекту про децентралізацію.

Перейти до вмісту