Ви тут:
Головне Суспільство Україна 

Фільм «Крим, як це було» – кіноісторія героїв, які не зрадили Україну

Цей фільм зародився з невеликої ідеї. «Все почалося у квітні минулого року. Я пам’ятаю, повернулась з Бельбеку, з Севастополя, з думками «як допомогти морякам?». Адже саме тоді почали поширювались плітки, що морський флот у Криму переживає не кращі часи. І щойно я у чергове подумала про це, мені зателефонував знайомий і дав телефон капітана корабля «Славутич» Дмитра Глухова. Наступного дня ми власними силами зібрали з десяток тисяч  гривень і я повернулась до Севастополя», – розповіла перші спомини про створення фільму «Крим, як це було» громадська активістка Валентина Охлопкова під час презентації тізеру до фільму в Українському кризовому медіа-центрі. Саме УКМЦ став ініціатором створення цього фільму. «Коли я запропонував кіностудії Вавилон 13 зняти фільм про нелегкі долі українських військових, які мужньо відстоюють гідність українського прапору – вагань не було, ми одразу знайшли спільну мову і вирішили знімати», – розповів представник Українського кризового медіа-центру Сергій Малярчук.

Відтак за кілька тижнів до початку зйомок перед знімальною групою стояла нелегка задача – знайти саме ті історії українських героїв, які б складались в одну хронологічну лінію подій – Крим, як це було. « За задумом, я б хотів зробити повнометражний фільм на 90 хвилин. Який би ділився на новели – роти військ, які розповідали спогади та  бачили на власні очі перші дні анексії Криму», – розповів режисер стрічки «Крим, як це було» Костянтин Кляцкін.

Найголовніше – розповідати лише ті історії військових, які залишили територію Криму після анексії та наразі живуть на материковій частині України. «Саме такі військові – герої України. У фільмі один морпіх сказав, що не розуміє як можна виконувати свої обов’язки просто змінивши форму та прапор. От і я не розумію», – додав режисер. Під час зйомок фільму знімальна група не одноразово чула подібні історії про розпад екіпажів, бригад. «Екіпаж – це практично родина, вони єдині. Якщо з п’яти чоловік навіть двоє залишаються після анексії у Криму – це і є перевірка на дружбу», – зазначив Костянтин Кляцкін.

Тож фільм «Крим, як це було» у першу чергу зачіпає цілий ряд суспільно-політичних ідей, історії реальних людей, які до останнього виступають на боці України, -зазначив представник УКМЦ Сергій Малярчук. Для створення стрічки знімальна група фільмувала в Одесі, Миколаєві, Херсоні, Кримському перешийку та Армянську. У планах групи розширити локацію зйомок на Маріуполь, Чонгар  та прифронтову зону. «Ми плануємо завершити зйомки фільму до кінця цього року. І вже у майбутньому представити кіно, у першу чергу, на теренах України, а надалі вивезти стрічку й на міжнародні кінофестивалі», – підсумував режисер фільму.

Перейти до вмісту