Ви тут:

Вирішували питання державного замовлення для двох культурно-мистецьких закладів Полтавщини

кол

У Гадячі вирішували питання кількості державного замовлення для двох культурно-мистецьких закладів Полтавщини: Гадяцького училища культури ім. І.П.Котляревського та Полтавського музичного училища ім. М.В.Лисенка.

Саме тут провели  розширене засідання колегії управлення культури Полтавської держадміністрації з порядком денним: «Про першочергові завдання вирішення проблем мистецької освіти Полтавщини».

Начальник управління культури полтавської обласної державної адміністрації, Геннадій Фасій зазначив, що сьогодні важливо мати певне державне замовлення. Адже в державі відбуваються зміни пов’язані з децентралізацією, і з цього року головний розпорядок коштів на культуру і кількість замовлень може йти не від ОДА.

«Тому на сьогодні, поки територіального поділу не відбулося, у нас є запити на випускників гадяцького і музикального училища, і ми хочемо, щоб замовлення було обґрунтованим, тому що цим ми закладаємо працевлаштування на наступні 3 роки», – сказав Фасій.

Головний спеціаліст відділу департаменту навчальних закладів міністерства культури Катерина Орлюк наголосила, що хоч Гадяцьке училище є комунальним закладом, а таких закладів чимало в країні, однак воно досить відоме в Україні.

 «Звісно воно готує фахівців саме для області, але як показує час, випускники стають відомі всій Україні та навіть за її межами. Такі заклади мають чимале значення, адже вони готують спеціалістів для сфери культури,  мистецьких, освітніх закладів, бібліотекарів. Незважаючи на реформування системи освіти, доля навчальних закладів подібного типу є проблематичною, але разом з тим Міністерство культури докладатиме усіх зусиль, щоб наша культурно-мистецька освіта не втратила своєї вартості», – сказала Катерина Орлюк

Директор Полтавського музичного училища імені М.В.Лисенка, Демченко Микола Миколайович

«Підготовка мистецьких кадрів вимагає Божого дару і таланту. Не всі можуть отримати таку освіту і стати художником, майстром. Для цього потрібен Божий дар і багаторічна скрупульозна підготовка. Це починається із школи, училища, консерваторії, але це вимагає серйозного фінансового ресурсу, тому переважна більшість навчання за бюджет».

І хоча училище працює за законом про професійну освіту і всі випускники після закінчення можуть вже йти працювати, проте державне замовлення поки не збільшили, а намагаються зберегти те, що є.

Тепер на державному замовленні у Гадяцькому училищі зможуть навчатися 65 осіб денного відділення, 20 заочників, та 300 осіб на курсах підвищення кваліфікації. Для музичного училища домовилися на цифрі 56.

Директор Гадяцького училища культури ім. І.П.Котляревського, заслужений працівник культури України, Анатолій Насменчук каже, що сьогоднішня угода  – це можливість працювати як навчальний заклад, зберегти педагогічний колектив та художні колективи, а головне забезпечувати область  потрібними кадрами.

 

Перейти до вмісту