Ви тут:

Отримуючи нові знання мозок людини руйнує ланцюжки ДНК в нейронах

mozok

Кожного разу, коли ми дізнаємося щось нове, наш мозок руйнує частину ланцюжків ДНК в нейронах, з’ясували вчені з Массачусетського технологічного інституту (США).

Цей факт є досить дивним, оскільки саме розрив ланцюжків ДНК в клітинах мозку – ознака старості і недоумства. Проте автор роботи професор Лі-Хуей Цай (Li-Huei Tsai) наполягає, що “кожен раз, коли ми дізнаємося щось нове, наші клітини мозку розривають ДНК і тут же лагодять цей розрив завдяки спеціальним механізмам”. Саме цей процес лежить в основі запам’ятовування і навчання. Як пояснює науковець, це потрібно для активації генів, які відповідають за формування нових навичок. У молодості клітини мозку руйнуються і дуже швидко відновлюються. Саме тому ми в дитинстві легко навчаємося. Навпаки, в старості (або при певних генетичних розладах) процес відновлення порушується: в нейронах накопичуються зламані ДНК і мозок працює все гірше.

Зараз медики вивчають, які хімічні речовини можуть допомогти мозку відновлювати розірвані ланцюжки ДНК. Це допоможе розробити препарати для профілактики розладів, пов’язаних з деградацією мозку.

Перейти до вмісту