Ви тут:

Найчастіше у полтавців викрадають скутери та вітчизняні автомобілі

PM204image003

За 5 місяців в Полтавській області зловмисники викрали 154 транспортні засоби, що на 25 автівок  більше, ніж за відповідний період минулого року.

Якщо за 5 місяців 2014 року викрали 61 автомобіль, то в 2015-му – вже 78, – повідомили у прес-службі УДАІ області.

Із загальної кількості зареєстрованих викрадень цього року 42 злочини правоохоронцям вдалося розкрити, в т.ч. 25 крадіжок автомобілів.

Як повідомили в Управлінні карного розшуку УМВС України в Полтавській області, найчастіше викрадають залишені господарями без нагляду мопеди та скутери.

Це транспортні засоби, якими найлегше заволодіти. До того ж їх найважче шукати правоохоронцям, адже часто двохколісники не мають ані державного номерного позначення, ані реєстраційних документів.

Щодо незаконного заволодіння автомобілями, то зловмисники найчастіше обирають старенькі вітчизняні автомобілі.

Причина тому – слабка система захисту або ж взагалі її відсутність. Проте популярністю серед викрадачів користуються і сучасні дорогі транспортні засоби.

Останнім часом в місті найчастіше викрадають автомобілі марок «Honda», «Land Rover» та «BMW».

Для угону автівок злочинці використовуючи як класичні, так і нестандартні схеми. Із кожним роком викрадачі стають розумнішими і винахідливішими, придумують оригінальні методи викрадення транспортних засобів. До того ж на ринку товарів з’являються удосконалені пристрої для примусового відкривання автомобілів.

Тому власникам потрібно не забувати про захист свого «залізного коня», бути уважними та обережними.

Поради для власників автомобілів:

  • Обладнайте свій автомобіль протиугінним пристроєм. А щоб зловмисник взагалі відмовився від свого задуму – використовуйте багаторівневий підхід до захисту автомобіля. Наприклад, злодію вдалося відключити звукову сигналізацію і потрапити в салон. Але педалі і КПП заблоковані механічним способом. На двигуні також бажано мати автономний протиугінний пристрій.
  • Навіть під час короткої зупинки завжди виймайте ключ із замка запалення.
  • Закривайте всі двері та вікна, не лінуйтеся зайвий раз їх перевірити.
  • Ніколи не тримайте другий набір ключів в автомобілі. Теж саме стосується документів.
  • Ніколи не залишайте автомобіль з працюючим двигуном, навіть якщо ви відлучаєтесь хоча б на хвилину. Машини часто викрадають біля магазинів, заправок, мийок, тощо. Багато викрадень також відбувається холодними ранками, коли власник залишає машину на прогрівання.
  • Злодій не любить світла. Машина, яку залишили під ліхтарем, має менше шансів потрапити до рук викрадачів.
  • Бажано залишати автомобіль на стоянці в добре освітленому місці. Не залишайте в автомобілі незнайомих людей. Візьміть за звичку, перш ніж вийти з машини, озирнутися довкола і, якщо все гаразд, непомітно увімкніть протиугінний пристрій.
  • Застрахуйте свій автомобіль.
  • Залишайте автомобілі лише на перевірених охоронюваних стоянках. Завжди вимагайте від працівників відповідні документи (договір, квитанція, талон чи корінець), в якому вказується інформація про автомобіль та час його перебування на стоянці.

Правоохоронці звертаються до власників авто: не залишайте свій транспортний засіб без нагляду на тривалий час. Зберігайте його в гаражі, обладнаному засобами охоронної сигналізації або на охоронюваних автостоянках.

 Правоохоронці також нагадують – зареєструйте свого двоколісника у встановленому законом порядку. А обладнання вулиць, стоянок та місць скупчення людей камерами відеоспостереження значно прискорить процес розшуку викраденого транспортного засобу та встановлення особи викрадача.

Перейти до вмісту