Ви тут:

Кременчужани вшанували пам`ять загиблих у війні

Сьогодні біля пам’ятника «Воїну-визволителю» відбувся меморіальний захід з нагоди Дня скорботи і вшанування жертв війни в Україні. У ньому взяли участь представники міської влади на чолі із секретарем Кременчуцької міської ради Василем Івком, голови Автозаводської та Крюківської районних рад, депутати  різних рівнів та небайдужі кременчужани. Про це повідомили у Кременчуцькій міській раді.

На початку  мітингу про трагічні події 22 червня 1941 року, коли нациська армія вторглася на українську землю, розповіла присутнім співробітник міського краєзнавчого музею Вікторія Ширай. Вона навела приклади з історії про те, як кременчужани мужньо чинили опір гітлерівській армії та тих величезних втратах, які зазнав Кременчук у роки  війни. За  два  довгих роки, коли тривала окупація, у місті було розстріляно, замордовано у гестапо та концтаборах понад 97 тисяч людей. Близько 10 тисяч кременчужан були вивезені на каторжні роботи до Німеччини. За цей час, і особливо при відступі, фашисти знищили майже 100 промислових підприємств, зруйнували 27 шкіл, 7 технікумів, педінститут, будинок піонерів, дитячий парк, міський театр на 800 місць, цирк на 1500 місць, 6 робітничих клубів, більшість дитячих садочків, спалили 860 тисяч книг міського бібліотечного фонду, підірвали міський музей, залізничний вузол, пристань на Дніпрі, електростанцію, вирубали 100 тисяч дерев. Було вщент зруйновано 2898 приватних будинків. У вересні 1943-го більш-менш цілими залишилося всього 42 комунальні будинки. Загальна сума збитків, завданих місту, склала понад мільярд карбованців.

У своєму виступі не оминула виступаюча  і події, що сьогодні відбуваються на сході України  та про 25 загиблих під час антитерористичної операції кременчужан, які віддали свої життя за незалежність і цілісність України.

Хвилиною мовчання всі присутні вшанували пам’ять загиблих у роки війни та поклали квіти до підніжжя пам’ятника «Воїну-визволителю». 

Перейти до вмісту