Ви тут:

Чи потрібні зміни до Конституції України, – оговорення в Полтавській ОДА

Чи потрібні зміни до Конституції України? Це питання стало основним на засіданні круглого столу “Конституційний процес в Україні:історія, сьогодення, перспективи”.

Керівництво області, науковці, архівісти, юристи, вчителі, громадськість обговорили питання конституційного реформування в Україні. Зокрема ті, що пов’язані із запровадженням та розвитком української конституційно-правової думки, особливостями конституційного процесу в Україні на сучасному етапі та перспективами українського конституціоналізму.

Голова Полтавської ОДА Валерій Головко зазначив, що головне обговорити ті виклики, які актуальні сьогодні.

“Я вважаю, що правова культура, основа нашої держави, є тим фундаментом, на якому формується не тільки держава, а й вся нація. Конституція — важливий документ для кожного громадянина, який забезпечує всі права та свободи людей. Ми з вами повинні поговорити насамперед про те, які виклики ставить нинішнє суспільство, з погляду сьогодення на ті зміни, що передбачені в Конституції, яка буде розглядатися парламентом та проходити обговорення в суспільстві”, – сказав Головко.

Порушили на засіданні питання, новітнього конституційного процесу, який є в Україні.

Зокрема реформування місцевого самоврядування, розробка та схвалення перспективного плану формування територій місцевих громад та реформування судочинства в Україні.

“Самою конституцією України передбачено порядок внесення змін та доповнень до неї. Це розділи, що стосуються засад конституційного ладу. На перше місце варто винести ті , що стосуються розширення прав та свобод людини, в тому числі тих, хто перебуває на тимчасово окупованій території. Торкнуться зміни й реформування судової системи та децентралізації влади в Україні”, – завідувач кафедри правознавства ПУЕТ Галина Лаврик.

Говорили й про історію становлення Основного Закону з часів Козацької доби.

Учасники заходу наголосили, що для успішного розвитку держави потрібен не лише якісний демократичний зміст Конституції, а й практична дієвість Основного закону держави. Зокрема висловили думки проте , що причинами політичних криз є не стільки недоліки тексту Конституції, скільки відсутність політико-правової культури, поваги до Основного Закону.

Перейти до вмісту