Ви тут:

У НАСА створять робота для дослідження океанів Ганімеда і Європи

15-087a

Техніки НАСА представили проект автономного устрою для збору інформації про навколишнє середовище на супутниках газових планет-гігантів Сонячної системи

Фахівці Американського аерокосмічного агентства презентували прототип робота-кальмара, який був спроектований для пошуку позаземного життя в підземних або підлідних океанах супутників Юпітера Європи і Ганімеда, а також інших небесних тіл Сонячної системи. Про проект з інноваційних передових концептів (Інноваційні передових концепцій, НІАЦ) повідомляється на сайті НАСА, пише liga.net.

Спроектованого в Корнельському університеті робота відібрали на конкурсі з числа 15 найбільш перспективних учасників програми. Разом з тим, кожен з цих проектів отримає грант у розмірі $ 100 тис.

Відзначено, що нове “м’яке” пристрій буде працювати на енергії з місцевих магнітних полів, так як сонячні панелі є ненадійним ресурсом. “Кальмар” буде обладнаний антеною, здатної витягувати електричні заряди з мінливих магнітних полів місцевого середовища. “Щупальця” на задній частині корпусу грають роль як електродинамічних ниток для збору енергію, так і засоби пересування.

На науково-економічне обґрунтування ефективності концептів розробникам дають дев’ять місяців. Ті проекти, які пройдуть відбір після цього терміну, отримають фінансування на два роки досліджень в розмірі $ 500 тис.

Нагадаємо, раніше в 2015 році фахівці НАСА розглядали можливість відправки для дослідження метанових озер Титана (супутник Сатурна) безпілотної підводного човна. Проект в даний час знаходить в стані опрацювання деталей.

Перейти до вмісту