Ви тут:

Голова Держгеокадастру: Науковці мають сказати своє слово в питанні запровадження ринку земель

Фахові наукові розрахунки мають прийти на зміну вражаючим показникам, які генерують «експерти»

Провідні науковці мають долучитися до дискусії щодо впровадження ринку землі в Україні, а їхні дослідження та розрахунки повинні бути враховані при прийнятті рішення щодо зняття чи продовження мораторію на продаж сільгоспземель. Про це Голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Максим Мартинюк заявив у ході круглого столу «Проблеми та шляхи формування ринку земель сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в Україні».

Як відзначив Максим Мартинюк, після того, як з подачі керівництва держави була започаткована дискусія щодо запуску ринку земель сільгосппризначення, експертне середовище генерує вражаючі показники, подекуди не обтяжуючи себе жодними розрахунками. «Саме тому є потреба звернутись до наукового середовища. Наука, перш ніж озвучити якісь показники, завжди здійснює дослідження, і ці оцінки мають під собою серйозне підґрунтя», – сказав голова Держгеокадастру.

Наразі необхідна консолідація зусиль економічних, політичних, громадських та наукових кіл, оскільки не дивлячись на багаторазове продовження мораторію та можливе припинення його дії з 1 січня 2016 року, в Україні досі не створені передумови для включення земель сільськогосподарського призначення в економічний обіг. Зокрема, не визначені механізми соціального захисту на селі в разі продажу селянами своїх паїв, які зараз – в умовах незадовільної ситуації з зайнятістю в сільській місцевості – виступають якорем стабільності.

Учасники круглого столу підписали резолюцію, в якій відзначили безальтернативність ринкової моделі розвитку земельних відносин в Україні, однак лише при доповненні її запобіжними елементами та механізмами захисту селян.

Довідково:

Круглий стіл «Проблеми та шляхи формування ринку земель сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва в Україні», співорганізатором якого був Держгеокадастр, відбувся в Інституті аграрної економіки 26 травня. В дискусії взяли участь представники Національної академії аграрних наук, Київського інституту земельних відносин та інших провідних наукових установ, члени комітету ВРУ з питань аграрної політики і земельних відносин, представники професійних об’єднань в АПК.

Враховуючи великий масив питань, що потребують вивчення для обґрунтованого прийняття рішення щодо зняття чи продовження мораторію, Держгеокадастр ініціював цикл заходів для обговорення та напрацювання різних моделей функціонування ринку землі в Україні.

Прес-служба Держгеокадастру

Перейти до вмісту