Ви тут:

“Нормандська четвірка” домовилася про відведення танків і мінометів

фото: ua.korrespondent.net
фото: ua.korrespondent.net

Учасники зустрічі в “нормандському форматі” на рівні глав МЗС, яка завершилася в Берліні за північ, закликали сторони конфлікту перейти до відведення від лінії зіткнення танків і артилерії калібром менше 100 мм

Про це йдеться в підсумковому документі переговорів, повідомляє Еспресо.TV

“Ми закликаємо відвести міномети і важкі озброєння калібром менше 100 мм, а також всі типи танків”, – йдеться у спільній заяві.

Цю домовленість як одне з головних досягнень зустрічі озвучив і міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр. За його словами, найближчим часом збереться тристороння контактна група, яка спільно з моніторинговою місією ОБСЄ повинна буде узгодити графік таких дій.

Була підкреслена необхідність створення в якомога коротші терміни робочих груп з безпеки, проведення політичного процесу, надання гуманітарної допомоги і поліпшення економічної ситуації, а також відновлення зруйнованих регіонів. Коментуючи цей пункт, Штайнмаєр зауважив, що незабаром мають бути визначені учасники цих груп, які почнуть роботу з тим, щоб забезпечити населення східної України гуманітарною допомогою. Одним з найважливіших завдань він назвав також завершення обміну полоненими.

Дипломати висловили занепокоєність останніми спалахами бойових дій із застосуванням важких озброєнь, зокрема навколо Широкиного і Донецького аеропорту, охарактеризувавши ситуацію в цілому як таку, що “залишається вкрай напруженою”.

Переговори тривали більше 4,5 годин на віллі Борзиг в передмісті Берліну. Участь у них взяли Франк-Вальтер Штайнмаєр, Лоран Фабіус, Павло Клімкін та Сергій Лавров, а також глава контактної групи Хайді Тальявіні й керівник спостережної місії ОБСЄ Ертугрул Апакан.

Перейти до вмісту