Ви тут:

Щодо обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток

Статтею 21 Закону України “Про відпустки” та статтею 115 КЗпП України встановлено, що заробітна плата працівникам за час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки.
Заробітна плата за час щорічної відпустки розраховується відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 N 100 (далі – Порядок).
Пунктом 2 Порядку визначено, що обчислення середньої заробітної плати у цьому випадку провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.
Згідно з пунктом 3 Порядку до складу виплат, які враховуються при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відпусток включаються: основна заробітна плата, доплати і надбавки, премії, які мають постійний характер; індексація та виплати за час, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, виконання державних і громадських обов’язків, службового відрядження тощо), та допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.
Листом від 09.12.2011р. № 1105/13/81-11 Міністерство соціальної політики України роз’яснює, що відповідно до Порядку лише премії включаються в заробітну плату того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю, всі інші виплати мають враховуватись в ті місяці, за які їх здійснено.

Нарахування виплат за час щорічної відпустки провадиться шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року чи меншого відпрацьованого періоду (за
винятком святкових і неробочих днів, встановлених зконодавством). Одержаний результат перемножується на число календарних днів відпустки.

Святкові та неробочі дні (стаття 73 КЗпП України), які припадають на період відпустки, у розрахунок тривалості відпустки не включаються і не оплачуються (п.7 Порядку).

Заступник начальника – начальник відділу ТДІзПП у Полтавській області Залізнюк Тамара Іванівна

Перейти до вмісту