Ви тут:

Як проходить навчання мобілізованих у Полтаві

тим

З 2 лютого розпочались навчання мобілізованих четвертою хвилею в 179-му об’єднаному навчально-тренувальному центрі військ зв’язку ЗСУ в Полтаві Військові запевняють – цього разу хлопцям вистачає всього. Керівник навчального центру Ігор  Міцюк каже, що з побутовим та матеріальним забезпеченням проблем немає.

Є де спати, харчуванням забезпечені. Воякам видали форму.”, – сказав Міцюк.

Займаються в центрі підготовкою зв’язківців. Термін навчання від 26 до 40 діб, залежно від військово-облікової спеціальності. Після опанування спеціальності хлопці поїдуть на комплектацію частин, які знаходяться зоні АТО та інших регіонах на ротацію. На навчань відведено близько 10 годин щодня.

“У програму підготовки входять загальновійськові дисципліни, спеціальна підготовка. Приходимо цивільно-правові відносини, міжнародне гуманітарне право, відпрацьовуємо елементи інженерної підготовки та надання першої медичної допомоги. Вчимо обладнувати бліндажі та окопи. Чимало часу відводимо вогневій підготовці. Ще готуємо людей психологічно, адже важко перелаштовувати свідомість людини з діяльності в умовах мирного часу на військовий. Основне ж — це готуємо зв’язківців. Хлопці вивчають сучасні цифрові засоби, радіостанції малої потужності “Motorola”, супутниковий зв’язок. Не всі підлеглі готові сприймати матеріал, навіть офіцери зв’язку кажуть, що цікаво та складно. Однак робитимемо все, щоб люди засвоїли матеріал на належному рівні ”, – сказав заступник начальника центру по роботі з особовим складом підполковник Юрій Кривоніс.

Водночас Кривоніс зазначив, що вимога часу й зона АТО показали, що солдат повинен бути універсальним. Всі повинні, крім досконалого володіння своєю спеціальністю, ще й вправно користуватися зброєю, бути й психологами й медиками. Для навчання мобілізованих до частини командирували близько 150 офіцерів -зв’язківець інших частин.

Встають хлопці о шостій ранку, зарядка, сніданок потім 6 годин навчань, обід ще 4 години занять вечеря й особистий час. Відбій о 22 год.

 Стосовно харчування, хлопці не скаржаться, та й самі повари зазначають, що харчування добре.

“Годуємо хлопців гарно. Меню різноманітне. Наприклад, сьогодні на обід в нас салат з капусти, плов, розсольник та компот. Ще, кожен отримує цибулю — це щоб на грип не хворіли. На вечерю риба то овочеве рагу. Раціон постійно змінюється. Зранку даємо м’ясо та печінку, на вечерю рибу. В раціоні сир, масло та яйця”, – сказав повар Володимир Тимошенко

Заняття мобілізованих проходять в спеціально обладнаних класах. Вивчають систему транкінгового зв’язку. Офіцер-викладач Армен Степанян, який приїхав з Києва, щоб навчати хлопців, каже, що саме таку систему використовуватимуть всі, хто поїде в зону АТО. Адже саме зв’язок — управління військ, без зв’язку немає нічого, ні наступу ні оборони.

Самі ж хлопці до навчань ставляться по-різному. Одні впевнені, що вся ця писанина зайва, і їхнє місце на передовій. Інші наполегливо опановують навчальні дисципліни й запевнюють, що навчання їм дається легко.

 

 

 

 


Перейти до вмісту