Ви тут:

Полтавські рятувальники застерегли рибалок бути обережними та дотримуватися правил поведінки на льоду

На водоймах Полтавщини можна побачити великі скупчення рибалок, які насолоджуються улюбленою справою. Проте, часто рибалки забувають про небезпеку льодового покрову, особливо в тих місцях, де б’ють джерела, швидка течія або поблизу кущів, очерету, під товстим прошарком снігу та поблизу промоїн, також люди можуть не помітити засніжені старі лунки і миттєво опинитися під льодом. Про це повідомили в УДСНС України у Полтавській області.

Співробітники Головного управління ДСНС України у Полтавській області щодня проводять профілактичні рейди по водоймах області, під час яких нагадують рибалкам правила безпечної поведінки на льоду.

Так, днями співробітники 3-ї державної пожежно-рятувальної частини разом з працівниками комунального підприємства «Рятувально-водолазна станція» та представниками ЗМІ провели профілактичний рейд по водоймах Ленінського району м. Полтава.

Рятувальники роз’яснили правила безпеки під час знаходження на кризі та роздали рибалкам тематичні пам’ятки з інструкціями, як необхідно діяти у випадку провалу під лід та надавати допомогу потерпілим/ 

Аби небезпечне захоплення було приємним та не закінчилося трагічно, рятувальники просять не лише дбати про безпеку і знати всі правила поведінки на льоду, а й не вживати спиртних напоїв, які уповільнюють у людини відчуття небезпеки і можуть призвести до лиха. Крім того, співробітники Служби порятунку рекомендують не вирушати на водойми поодинці, адже, людина, яка провалилася під лід, переохолоджується і може перебувати у воді не більше 10 хвилин.

Для тих, хто не може відказати собі у задоволенні підльодного лову рятувальники нагадують правила допомоги людині, яка провалилась під лід:

– Широко розкиньте руки по крайкам льодового пролому та утримуйтеся від занурення з головою, дійте рішуче і не лякайтеся, тисячі людей провалювалися до вас і врятувалися.

 – Намагайтеся не обламувати крайку льоду, без різких рухів вибирайтеся на лід, наповзаючи грудьми і по черзі витягаючи на поверхню ноги. Головне – пристосовувати своє тіло для того, щоб воно займало найбільшу площу опори.

– Вибравшись із льодового пролому, відкотіться, а потім повзіть в той бік, звідки ви прийшли і де міцність льоду, таким чином, перевірена. Незважаючи на те, що вогкість і холод штовхають вас побігти і зігрітися, будьте обережні до самого берега, а там не зупиняйтеся, поки не опинитеся в теплі.

– Якщо на ваших очах на льоду провалилася людина, негайно сповістіть, що йдете на допомогу. Підкладіть під себе лижі, дошку, фанеру (це збільшить площу опори) і повзіть на них. Наближайтесь до ополонки тільки повзком, широко розкидаючи при цьому руки. До самого краю ополонки не підповзайте, інакше у воді опиняться вже двоє. Ремені, шарфи, дошка, жердина, санки або лижі допоможуть врятувати людину. Кидати пов’язані ремені, шарфи або дошки треба за 3-4 метра.

– Якщо ви не один, тоді узявши один одного за ноги, лягайте на лід ланцюжком і рухайтеся до пролому. Дійте рішуче і швидко – постраждалий швидко мерзне в крижаній воді, мокрий одяг тягне його донизу.

– Подавши постраждалому підручний засіб порятунку, витягайте його на лід і повзіть з небезпечної зони. Потім укрийте його від вітру і якнайшвидше доставте в тепле місце, розітріть, переодягніть в сухий одяг і напоїть чаєм.

Перейти до вмісту