Ви тут:

Зміни у податковій системі – роз’яснення податківців

Про останні змін у адмініструванні податку на додану вартість розповів на інтернет-конференції В ІА “Новини Полтавщини” в.о. начальника Головного управління ДФС у Полтавській області В.В. Храмов.

Чи можливо у 2015 році подавати декларації з ПДВ у паперовій формі?

Останнім звітним періодом, за який податкові декларації з ПДВ можуть бути подані на паперових носіях, є грудень 2014 року (граничний термін подання 20.01.2015) / IV квартал 2014 року (граничний термін подання 09.02.2015).

 Хто відкриває електронні рахунки?

Електронні рахунки відкриваються Казначейством платникам ПДВ автоматично на підставі реєстру платників податку, який ДФС після присвоєння особі індивідуального податкового номера платника ПДВ надсилає Казначейству. Відкриття електронних рахунків здійснюється без участі платників податку, тобто їм не потрібно відвідувати Казначейство з метою відкриття такого рахунка.

  З яких джерел можливе поповнення електронного рахунку?

 На електронні рахунки платники податку самостійно зараховують кошти з власного поточного рахунку платника, відкритого в банківських установах. Поповнення електронного рахунка платника ПДВ за рахунок інших джерел, наприклад, з поточних рахунків інших осіб, не передбачено.

Чи підлягатимуть реєстрації податкові накладні виписані неплатникам ПДВ?

Податкові накладні та розрахунки коригування складаються виключно в електронній формі та підлягають обов’язковій реєстрації в ЄРПН незалежно від того, яка сума ПДВ вказана в податковій накладній, у тому числі і ті, які не видаються покупцям.

 Який порядок реєстрації податкових накладних, що складені за операціями, дата виникнення податкових зобов’язань за якими припадає на податковий період до 01.01.2015?

 Податкові накладні, складені за операціями, дата виникнення податкових зобов’язань за якими припадає до 01.01.2015, та відповідно до вимог Податкового кодексу підлягають реєстрації у ЄРПН, але не були зареєстровані у ЄРПН до 01.01.2015 (термін реєстрації припадає на період з 01.01.2015 до 15.01.2015), підлягають такій реєстрації без дотримання вимог щодо наявності відповідної реєстраційної суми.

 Як визначатиметься сума податкових зобов’язань?

 Суму податкових зобов’язань, належних до сплати в бюджет, платники податку, як і встановлено Податковим кодексом, визначають самостійно, виходячи з результатів діяльності за відповідний звітний період. Така сума декларується в податковій декларації платника ПДВ

Який порядок перерахування суми податку до бюджету та/або на спеціальні рахунки?

 Перерахування суми податку до бюджету та/або на спеціальні рахунки платників податку з їх електронних рахунків здійснюється Казначейством не пізніше останнього дня строку для самостійної сплати податкових зобов’язань, в межах залишку таких коштів на електронних рахунках. У випадку недостатності коштів на рахунку платника у системі електронного адміністрування податку для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов’язань та/або для перерахування на спеціальний рахунок платник повинен у строки, встановлені Податковим кодексом для самостійної сплати платником податкових зобов’язань, перерахувати з власного поточного рахунку на свій електронний рахунок кошти в недостатніх сумах.

 Який порядок сплати податкових зобов’язань по поданим уточнюючих розрахунків?

 Встановлено, що розрахунки з бюджетом у зв’язку з поданням уточнюючих розрахунків, сплата податкових зобов’язань, визначених контролюючим органом, та сплата штрафних санкцій і пені здійснюються платником податку до бюджету не з електронного рахунку, а з власного поточного рахунку.

 Які електронні рахунки відкриваються платникам податку, які застосовують спецрежим?

Платникам податку, які застосовують спецрежим, у системі електронного адміністрування податку відкривається єдиний електронний рахунок для обліку сум податку як в межах діяльності, визначеної спеціальним режимом оподаткування, так і у межах іншої діяльності.

 Чи розмежовуються розрахунок реєстраційної суми при реєстрації податкових накладних суб’єктами спеціального режиму оподаткування?

Для реєстрації в ЄРПН податкових накладних та розрахунків коригування як у зв’язку з постачанням товарів (послуг) в межах спецрежиму, так і у зв’язку з іншими операціями з постачання, здійснюється єдиний розрахунок реєстраційної суми (за формулою, визначеною пунктом 200 1.3 статті 200 1 Податкового кодексу та пунктом 9 Порядку N 569).

 Який порядок сплати коштів до бюджету та на спеціальний рахунок суб’єктами спеціального режиму оподаткування?

 У випадку якщо платником податку, який застосовує спецрежим, за результатами звітного періоду задекларовано суми податку, які підлягають сплаті як до бюджету, так і на його спеціальний рахунок, кошти з його електронного рахунку, у першу чергу, перераховуються до бюджету, а у разі повного розрахунку з бюджетом – на спеціальний рахунок такого платника.

 Яким чином від’ємне значення ПДВ, яке виникло у платника податку в звітних періодах до 01.01.2015 братиме участь в обчисленні реєстраційної суми?

 Від’ємне значення ПДВ, яке виникло у платника податку в звітних періодах до 01.01.2015, участі в обчисленні реєстраційної суми не братиме. Облік такого від’ємного значення здійснюватиметься в податковій декларації з ПДВ. Проектом нової форми декларації з ПДВ для такого обліку передбачено окремий розділ та додаток.

 Який порядок постачання товарів на територію ВЕЗ “Крим”?

 При здійсненні платниками податку операцій з постачання товарів/майна, місцем постачання яких визначена територія ВЕЗ “Крим”, податок на додану вартість не справляється (тобто платники податку за такими операціями не визначають ні податкових зобов’язань, ні податкового кредиту).

 Який порядок постачання послуг на території ВЕЗ “Крим”?

 Операції платників податку з постачання послуг, місцем постачання яких визначена територія ВЕЗ “Крим”, не є об’єктом оподаткування податком на додану вартість, оскільки відповідно до пункту 2 статті 9 Митного кодексу України територія вільної митної зони, створеної у межах ВЕЗ “Крим”, вважається такою, що знаходиться поза межами митної території України.

 Який порядок вивезення товарів з території України на територію ВЕЗ “Крим”?

 Вивезення товарів з території України на територію ВЕЗ “Крим” прирівнюється до вивезення товарів за межі митної території України та вважається експортом. Таким чином, до операцій з вивезення товарів на територію ВЕЗ “Крим” з іншої території України застосовується нульова ставка ПДВ. При цьому обов’язковою умовою застосування нульової ставки податку є наявність у митній декларації відповідної відмітки митниці, яка здійснює оформлення вивезення товару (вантажу) на територію ВЕЗ “Крим”, про перетин товаром (вантажем) межі між територією ВЕЗ “Крим” та іншою територією України.

 Який порядок ввезення товарів з території України на територію ВЕЗ “Крим”?

Ввезення товару з території ВЕЗ “Крим” на іншу територію України прирівнюється до ввезення товару із-за меж митної території України на митну територію України та вважається імпортом. Такі операції є об’єктом оподаткування ПДВ на загальних підставах. Обсяг товарів, які ввозяться з території ВЕЗ “Крим” на іншу територію України, та ПДВ, сплачений під час їх митного оформлення, підлягає відображенню у податковій декларації з податку на додану вартість у відповідних рядках розділу II “Податковий кредит”. За умови дотримання правил щодо формування податкового кредиту, встановлених Податковим кодексом України, такі суми податку можуть бути включені до складу податкового кредиту.

Перейти до вмісту