Ви тут:

Голова Полтавського ТВ АМКУ відзвітував про зроблене протягом року, що минає

DSC_0265

 Голова Полтавського ТВ АМКУ Володимир Оніщенко провів в ОКІА “Новини Полтавщини” підсумкову прес-конференцію, на якій відзвітував про зроблене у 2014 році.

Насамперед керівник нагадав, що основним напрямком роботи Полтавського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України протягом всієї діяльності територіального відділення – є контроль за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції, що дозволяє територіальному відділенню підтримувати здорову конкуренцію на товарних ринках та сприяти її розвитку. 

“У 2014 році Полтавським обласним територіальним відділенням АМКУ отримано від фізичних, юридичних осіб, правоохоронних органів 200 заяв щодо недотримання суб’єктами господарювання області конкурентного законодавства. Розглянуто 190 заяв. За результатами ретельного дослідження по заявах спеціалістами відділення за поточний період розпочато 48 справ. 13 заяв направлені в інші державні органи для розгляду за належністю”, – зазначив Оніщенко.

За його словами, з метою реального впливу на соціально-важливі ринки Полтавської області, насамперед, ринки житлово-комунальних послуг, ринку оренди землі сільськогосподарського призначення, ринку приєднання до електричних мереж територіальним відділенням у поточному році розпочало із власної ініціативи, за результатами розгляду заяв, здійснених перевірок та досліджень товарних ринків 182 справи про порушення конкурентного законодавства, які в переважній більшості кваліфікуються як зловживання монопольним становищем та антиконкурентні дії органів влади, органів місцевого самоврядування та органів контролю.

Розглянуто 217 справ, з яких 49 справ закриті без прийняття рішення по суті за результатами виконання рекомендацій в ході розгляду справ, 10 справ закриті в порядку статті 49 ЗУ «ЕК». Припинено 193 порушення конкурентного законодавства, накладено штрафів на порушників на суму 2 822,283 тис. грн. Сплачено до державного бюджету за зазначений період – 1628,610 тис. грн. А саме:

Антиконкурентні узгоджені дії – припинено 20 порушень за результатами розгляду 26-ти справ, 8 справ закриті за результатами виконання рекомендацій, наданих в межах розгляду справ, накладено 1295,000 тис. грн. штрафу, сплачено до державного бюджету України 408,191 тис. грн. з урахуванням сплати штрафів за попередні періоди, на розгляді залишилось 3 справи. Як приклади:

1. На звернення Управління по боротьбі з організованою злочинністю УМВС України в Полтавській області та Миргородської міжрайонної прокуратури територіальним відділенням за результатами здійсненого дослідження щодо дотримання законодавства про захист економічної конкуренції під час здійснення процедур закупівель за державні кошти у 2013 році машин обчислювальних, частин та приладдя до них (навчальні комп’ютерні комплекси для кабінетів інформатики та інтерактивні комплекси для загальноосвітніх закладів), наступними Замовниками:

– КУ «Центр фінансово – статистичного аналізу та матеріально – технічного забезпечення освітніх закладів» Полтавської обласної ради;

– Державний навчальний заклад «Полтавське вище міжрегіональне професійне училище ім. Героя Радянського Союзу Бірюзова С.С»;

– Державний навчальний заклад «Гадяцьке вище професійне аграрне училище»

– Професійно – технічне училище № 26 м. Кременчука

– Професійно – технічне училище № 44 м. Миргорода

було встановлено, що учасники вказаних процедур закупівель – ТОВ «БМС Техно» та ТОВ «Фолгат ФТК» погодили свою поведінку під час участі у торгах, що призвело до усунення конкуренції між ними, наявність якої є необхідною умовою під час проведення торгів, внаслідок чого право на укладення договорів за результатами торгів учасниками отримано не на конкурентних засадах, чим були спотворені результати цих торгів. Крім того, наслідком узгодженої поведінки Товариств під час участі у вказаних процедурах закупівель стало придбання замовниками товарів за завищеними цінами, що призвело до нанесення можливих збитків держаного бюджету:

Зокрема, територіальним відділенням був встановлений факт здійснення ТОВ «БМС Техно» та ТОВ «Фолгат ФТК» розподілення перелічених вище процедур державних закупівель для одержання перемоги кожного з них (застосування принципу так званої «каруселі»), що підтверджується також спільною поведінкою під час підготовки документів для участі у процедурах державних закупівель. Наслідком такої поведінки стало завищення вартості закупленої комп’ютерної техніки на 38 %, що підтверджується також висновками Полтавської торгово – промислової палати та Полтавським відділенням Харківським науково – дослідним інститутом судових експертиз ім. засл. проф. М.С. Бокаріуса.

За вказані порушення на суб’єктів господарювання були накладені штрафні санкції у загальній сумі 680 000 грн.

Учасники торгів не погодились з рішенням адмінколегії та оскаржили його в судовому порядку.

Антиконкурентні дії органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю, які призвели до спотворення торгів.

Треба зазначити, що адміністративна колегія Полтавського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України у березні 2014 року прийняла рішення у справах проти всіх замовників вищезазначених відкритих торгів. Так, рішенням у справі визнало дії Комунальної Установи «Центр фінансово – статистичного аналізу та матеріально – технічного забезпечення освітніх закладів» Полтавської обласної ради антиконкурентними діями органу адміністративно-господарського управління та контролю щодо допущення до участі у процедурі відкритих торгів, очікуваною вартістю 6 600 000,00 грн., на закупівлю машин обчислювальних, частин та приладдя до них пропозицій, що надійшли від ТОВ «БМС Техно» та ТОВ «Фолгат ФТК», які не відповідали вимогам замовника. Завдяки цьому вказані учасники здобули можливість бути допущеними до участі у відкритих торгах не завдяки власним досягненням, а внаслідок дій Замовника, які не відповідають вимогам чинного законодавства, чим спотворено основні принципи конкуренції.

В зв’язку з наведеним, відділення зобов’язало Центр в 15-денний строк з дня одержання рішення провести заходи, спрямовані на запобігання порушення конкурентного законодавства.

Зазначена комунальна установа не погодилась з рішенням адмінколегії та оскаржила його у судовому порядку.

Вищий господарський суд України, розглянувши касаційну скаргу територіального відділення в грудні поточного року, надав належну правову оцінку встановленим територіальним відділенням за справою обставинам та дійшов висновку про наявність у діях Центру ознак складу правопорушень конкурентного законодавства.

Постанова Вищого господарського суду України фактично підтвердила заборону для органів адміністративного-господарського управління та контролю (замовників торгів) вчиняти будь-які неправомірні дії, які могли мати негативний вплив на конкуренцію.

Судові оскарження:

10 грудня поточного року Вищий господарський суд України своєю постановою підтвердив правомірність рішення адміністративної колегії територіального відділення щодо ТОВ «Компанія «Стар Лайн» та ТОВ «Компанія «Про Лайн».

Відділення вже повідомляло в квітні цього року, що адміністративна колегія Полтавського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України оштрафувала ТОВ «Компанія «Стар Лайн» та ТОВ «Компанія «Про Лайн» загалом на 136 тис. грн. за спотворення результатів торгів, а саме: ТОВ «Компанія «Стар Лайн» та ТОВ «Компанія «Про Лайн» погодили поведінку при проведенні у 2013 році Комунальним автотранспортним підприємством Полтавської обласної ради процедури відкритих торгів на закупівлю автомобіля з двигуном внутрішнього згорання з іскровим запалюванням, з об’ємом циліндрів двигуна більше ніж 1500 см3, нового. Пропозиція ТОВ «Компанія «Про Лайн» була лише «технічним прикриттям» та сприяла перемозі ТОВ «Компанія «Стар Лайн», оскільки обидва учасники торгів пов’язані відносинами контролю та мають одну мету – реалізація інтересів спільних засновників товариств на основі отриманого прибутку.

«Правове значення в даному випадку має фактична відсутність конкурсу внаслідок узгодження конкурсантами відповідної поведінки, яка призводить до заміни конкуренції на координацію поведінки з метою створення видимості конкуренції в межах тендеру», – зазначив голова територіального відділення Володимир Оніщенко.

Не погодившись з висновками адмінколегії, учасники торгів звернулись в судові інстанції щодо скасування зазначеного рішення.

На підставі всебічного, повного і об’єктивного дослідження поданих територіальним відділенням доказів у справі Вищий господарський суд України виніс рішення про залишення без задоволення касаційної скарги ТОВ «Компанія «Стар Лайн», що в свою чергу залишає правомірним рішення адмінколегії відділення.

На розгляді:

Адміністративна колегія Полтавського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України в грудні поточного року порушила дві справи проти комунального підприємства фірми «Лубниміськсвітло» та малого приватного підприємства фірми «Авторембуд» за ознаками вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів торгів.

Як встановило Відділення за результатами досліджень, зазначені суб’єкти господарювання під час проведення в березні 2013 року Відділом комунального господарства виконавчого комітету Лубенської міської ради процедур відкритих торгів по предмету закупівлі «Послуги щодо благоустрою території (Поточний ремонт елементів благоустрою міста Лубни, їх утримання та обслуговування, підготовка міста до свят)» та по предмету закупівлі «Послуги щодо благоустрою території (послуги по утриманню, обслуговування та поточного ремонту мереж вуличного освітлення, світлофорного господарства міста та розмітка доріг)» узгодили пропозиції конкурсних торгів, тим самим вчинили дії з ознаками порушення законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченого пунктом 1 статті 50, пунктом 4 частини другої статті 6 Закону України «Про захист економічної конкуренції».

Зловживання монопольним домінуючим становищем – припинено 51 порушення за результатами розгляду 62 справ, 20 справ закриті за результатами виконання рекомендацій, наданих в межах розгляду справ, накладено 814,371 тис. грн. штрафу, сплачено до державного бюджету України 973,874 тис. грн. з урахуванням сплати штрафів за попередні періоди, на розгляді залишилось – 8 справ. Як приклади:

1. Адміністративна колегія Полтавського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України оштрафувала Комунальне підприємство» Житлово-екосплуатаційна організація № 2» Полтавської міської ради на 68 тис. грн. за зловживання монопольним становищем на ринку утримання будинків, споруд та прибудинкових територій у м. Полтаві. Як встановило Відділення, бездіяльність КП «ЖЕО № 2», як балансоутримувача ліфтів, щодо невиконання своїх обов’язків визначених нормативно-правовими актами щодо забезпечення замовлення та організації проведення у встановленому порядку та терміни експертного обстеження устаткування (ліфтів), що призвело до зупинення 125 ліфтів у м. Полтаві, є порушенням конкурентного законодавства у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем шляхом бездіяльності, що може призвести до ущемлення інтересів споживачів, яка була б неможливою за умов існування значної конкуренції на ринку.

Відділення зобов’язало КП «ЖЕО № 2» у двомісячний строк вжити заходи щодо замовлення та організації проведення у встановленому порядку та в терміни експертного обстеження устаткування (ліфтів) та позачергових технічних оглядів після закінчення граничного строку їх експлуатації.

Говорячи про зловживання монопольним становищем з боку суб’єктів господарювання, треба зазначити, що в нашій практиці існують непоодинокі приклади, коли антиконкурентні дії органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю безпосередньо створюють умови для вчинення порушення конкурентного законодавства з боку суб’єктів господарювання.

У свою чергу, бездіяльність Управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Полтавської міської ради щодо не здійснення контролю за КП «ЖЕО № 2» за виконанням своїх обов’язків в частині експлуатації ліфтів, містить ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, у вигляді вчинення дій (бездіяльності), заборонених згідно із статтею 17 цього Закону, що полягають у створенні умов для вчинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

Тому, адміністративна колегія територіального відділення в порядку статті 46 Закону України «Про захист економічної конкуренції» рекомендувала Управлінню житлово-комунального господарства у місячний термін вжити заходів щодо врегулювання питань, пов’язаних з проведенням експертного обстеження устаткування (ліфтів), щодо якого закінчився граничний строк його експлуатації, зокрема, посилити заходів контролю за виконанням КП «ЖЕО № 2» своїх обов’язків стосовно забезпечення замовлення та організації проведення у встановленому порядку та терміни експертного обстеження устаткування (ліфтів) та недопущення експлуатації ліфтів з порушенням вимог нормативно-правових актів:

2. Адміністративна колегія Полтавського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України рішенням у справі визнала бездіяльність Управління капітального будівництва виконавчого комітету Полтавської міської ради антиконкурентними діями органу місцевого самоврядування. Як встановило Відділення за результатами розгляду колективної заяви, бездіяльність Управління капітального будівництва виконавчого комітету Полтавськоїміської ради щодо не виконання своїх зобов’язань, як Забудовника (Замовника) соціальногожитлового будинку № 8а по вул. Героїв Сталінграду в м. Полтава, створила умови Полтавській районній міжгосподарській будівельній організації “Райагробуд” не виконати умови договору на будівництво соціального багатоквартирного житлового будинку по вул. Героїв Сталінграду № 8а від 06.08.2012 № 107-юр/12.

В свою чергу, вищевказана бездіяльність УКБ призвела до не виконання ним договорів, а саме:

  • договору про інвестування будівництва об’єкта капітального будівництва, укладеного з ТОВ “Компанія з управління активами “Капітал СМ”, відповідно до пункту 2.2.1 якого, Управління зобов’язане ввести в експлуатацію в термін не пізніше IV кварталу 2013 року об’єкт будівництва, а саме житловий будинок № 8а по вул. Героїв Сталінграду в м. Полтава, і передати Інвестору об’єкт капітального будівництва;
  • договору про фінансування будівництва та спорудження житла, укладеного з товариством з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Власний Дім». Згідно п. 1.1 вищевказаного договору Управлінню замовлено збудувати та ввести в експлуатацію з плановим терміном до 30 червня 2014 року соціальний багатоквартирний житловий будинок по вул. Героїв Сталінграду № 8а у м. Полтава.

При цьому, як підтверджено Інспекцією державного архітектурно – будівельного контролю у Полтавській області та інвесторами, даний будинок введено в експлуатацію лише у листопаді 2014р. (після початку територіальним відділенням Комітету справи), тобто з порушенням терміну введення даного будинку в експлуатацію, визначеного, як договором, укладеного між УКБ та ТОВ “Компанія з управління активами “Капітал СМ” (IV квартал 2013 року), так і договором, укладеного між УКБ та ТОВ «Фінансова компанія «Власний Дім» (30 червня 2014 року), що в свою чергу призвело до порушення умов договорів, укладених між інвесторами та довірителями (власниками квартир).

Крім того, матеріалами справи доведено, що на даний час залишаються не виконаними роботи з електропостачання даного будинку.

Невиконання Управлінням своїх зобов’язань, як Забудовника (Замовника) житлового будинку № 8а по вул. Героїв Сталінграду в м. Полтава, позбавило Довірителів Фонду фінансування будівництва використовувати проінвестовані ними житлові приміщення відповідно з їх призначенням, а саме для проживання.

3. Також, 9 грудня поточного року адміністративна колегія Полтавського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України порушила ще одну справу проти Управління капітального будівництва виконавчого комітету Полтавської міської ради за ознаками зловживання монопольним становищем на ринку послуг будівництва соціального житла у м. Полтава.

Як встановило Відділення за результатами розгляду колективної заяви, в діях Управління капітального будівництва виконавчого комітету Полтавської міської ради наявні ознаки включення витрат на оплату послуг (робіт), які стосуються будівництва трьох житлових будинків № 4, 8-а та 8-б по вулиці Героїв Сталінграду в м. Полтава, у вартість будівництва житлового будинку по вулиці Героїв Сталінграду № 8-а, а саме: при будівництві соціального багатоквартирного житлового будинку по вулиці Героїв Сталінграду № 8-а УКБ Полтавської міської ради сплачуються кошти ПАТ «Полтаваобленерго» за виконання робіт (послуг), що стосуються будівництва трьох житлових вищезазначених будинків.

Вищевказані дії УКБ можуть призвести до необґрунтованого завищення вартості 1 кв. м площі житлових приміщень будинку по вулиці Героїв Сталінграду № 8-а та отримання надприбутку в майбутньому при будівництві житлових будинків по вулиці Героїв Сталінграду № 4 та 8-б, оскільки послуги (роботи), що стосуються їх будівництва були оплачені власниками квартир в ході будівництва житлового будинку по вулиці Героїв Сталінграду № 8-а:

4. Територіальним відділенням Комітету, в межах компетенції, розглянуто направлену для розгляду прокуратурою Полтавської області колективну заяву мешканців гуртожитків в м. Полтава по вул. Пушкіна, 108 та 110, що за даними заявників знаходяться на балансі КП «Полтавська бавовнопрядильна фабрика», в частині установлення плати за житлово – комунальні послуги у розмірі 278 грн. за ліжко – місце щомісячно.

За результатами розгляду вказаної заяви на засіданні адміністративної колегії територіального відділення Комітету 25 листопада поточного року розпочато розгляд справи за ознаками порушення законодавства про захист економічної конкуренції в діях КП «Полтавська бавовнопрядильна фабрика» щодо установлення та взяття плати за проживання мешканців гуртожитків в м. Полтава по вул. Пушкіна, 108 та 110 у розмірі 278 грн. за ліжко – місце щомісячно при встановленому розпорядженням голови Полтавської обласної державної адміністрації від 27.07.2011 № 300 граничному розмірі вищезазначеної плати на рівні 180,00 грн. за одне ліжко – місце (з урахуванням ПДВ), передбаченого пунктом 2 статті 50 та частиною першою статті 13 Закону України «Про захист економічної конкуренції», у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку утримання будинків і споруд та прибудинкових територій в межах обслуговуючих будинків і споруд та прибудинкових територій м. Полтава, шляхом вчинення дій, що можуть призвести до ущемлення інтересів споживачів, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку.

На даний час розслідування по вказаній справі триває.

Крім того, мешканці гуртожитків в м. Полтава по вул. Пушкіна, 108 та 110 звернулися із заявою до Апарату Верховної Ради України, який листом від 27.11.14р. територіальним відділенням Комітету повідомлено про результати розгляду даної заяви та про початок розгляду справи за вищевказаними ознаками порушення законодавства про захист економічної конкуренції з боку КП «Полтавська бавовнопрядильна фабрика»:

5. У зв’язку з чисельними заявами фізичних осіб на дії ПАТ «Полтаваобенерго» територіальним відділенням Комітету протягом 2014 р. за результатами їх розгляду та проведених територіальним відділенням Комітету досліджень розглянуто 9 справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції з боку ПАТ «Полтаваобленерго» на ринках постачання електричної енергії за регульованим тарифом; видачі технічних умов на приєднання електроустановок споживачів до електричних мереж, що експлуатуються товариством в територіальних межах Полтавської області, реконструкції діючих електроустановок або зміни категорії надійності електропостачання споживачів; приєднання електроустановок споживачів до електричних мереж, що експлуатуються товариством в територіальних межах Полтавської області; виготовлення проектно – кошторисної документації, а також у сфері закупівель.

За результатами їх розгляду накладено на ПАТ «Полтаваобленерго» штрафи на загальну суму 142,00 тис. грн. (108,0 тис. грн. з яких на даний час товариством вже сплачено).

Крім того, в ході розгляду 5-и з вказаних справ в порядку статті 46 Закону України «Про захист економічної конкуренції» внесено ПАТ «Полтаваобленерго» адміністративною колегією територіального відділення Комітету рекомендації (5 шт.) щодо припинення дій, які містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, усунення причин виникнення цих порушень і умов, що їм сприяють, які на даний час виконані ПАТ «Полтаваобленерго», та, керуючись статтею 49 Закону України «Про захист економічної конкуренції», вказані справи закрито без прийняття рішення по суті.

Отже, протягом 2014р. за результатами проведених досліджень та розглянутих заяв, в ході розгляду справ з метою припинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції, а також за результатами проведених у липні 2014р. перевірок філій ПАТ «Полтаваобленерго» адміністративною колегією територіального відділення Комітету в порядку статті 46 Закону України «Про захист економічної конкуренції» винесено 10 рекомендацій щодо припинення дій, які містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, усунення причин виникнення цих порушень і умов, що їм сприяють, які на даний час виконані.

Також протягом 2014р. адміністративною колегією територіального відділення Комітету в порядку статті 14 Закону України «Про Антимонопольний комітет України» з метою запобігання порушенням законодавства про захист економічної конкуренції винесено ПАТ «Полтаваобленерго» 1 рекомендацію, яка на даний час виконана.

За результатами розгляду територіальним відділенням Комітету справи № 01-02-50/16-2014 сума встановленої та відшкодованої ПАТ «Полтаваобленерго» шкоди споживачу послуги з постачання електричної енергії за регульованим тарифом склала 327 888,06 грн.

За результатами виконання рекомендацій від 05.08.14 № 01/4654-ркк сума встановленої та відшкодованої ПАТ «Полтаваобленерго» шкоди споживачам склала 28908,00 гривень.

Полтавським обласним територіальним відділенням Антимонопольного Комітету України на виконання доручення в.о. Голови Антимонопольного комітету України Бараша М.Я. від 13.06.2014р. № 13-09/252 проведено планові виїзні перевірки 4-х філій ПАТ «Полтаваобленерго», а саме: Кременчуцької філії, Полтавської філії міських електромереж, Кобеляцької філії, Велико – Кохнівської філії

За результатами проведених перевірок адміністративною колегією Полтавського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України надано в порядку статті 46 Закону України «Про захист економічної конкуренції» ПАТ «Полтаваобленерго» 4 рекомендації щодо припинення дій, які містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, усунення причин виникнення цих порушень і умов, що їм сприяють, які на даний час виконані, та розглянуло 1 справу за ознаками порушення законодавства про захист економічної конкуренції з боку ПАТ «Полтаваобленерго».

Адміністративна колегія Полтавського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України оштрафувала ПАТ «Полтаваобленерго» на 68 тис. грн. за зловживання монопольним становищем на ринку надання послуг стандартного приєднання електроустановок замовників до електричних мереж ПАТ «Полтаваобленерго», розташованих в межах Полтавської області.

Як встановило Відділення в ході планової виїзної перевірки, ПАТ «Полтаваобленерго» в особі філій в порушення вимог чинного законодавства безпідставно визначило тип приєднання електроустановок об’єктів замовників до електричних мереж товариства, як таке, що не є стандартним, та не видавало замовникам приєднання електроустановок об’єктів (по типу приєднання – стандартне) договорів про приєднання до електричних мереж та, як додатків до них технічних умов стандартного приєднання, посилаючись на відсутність резерву абонованої потужності, всупереч роз’ясненням НКРЕ України.

Треба зазначити, що Товариство в ході розгляду справи повідомило відділення про врегулювання питання щодо визначення типу приєднання.

На даний час територіальним відділенням Комітету розглядається 1 справа щодо ознак порушення законодавства про захист економічної конкуренції з боку ПАТ «Полтаваобленерго»:

 

Антиконкурентні дії органів влади та органів місцевого самоврядування – припинено 86 порушень за результатами розгляду 73 справ, 4 справи закриті за результатами виконання рекомендацій, наданих в межах розгляду справ, на розгляді залишилось 6 справ. Як приклади:

1. Адміністративна колегія Полтавського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України визнала дії Полтавської ОДА антиконкурентними діями органу влади.

Як встановило Відділення за результатами розгляду заяви, дії Полтавської обласної державної адміністрації:

  • щодо включення конкурсним комітетом по визначенню пасажирських перевізників на автобусних маршрутах загального користування, утвореним Полтавською обласною державною адміністрацією, до умов участі у конкурсі, що були опубліковані у газеті «Село Полтавське» від 05.06.14 № 22 вимог, які не передбачені Порядком проведення конкурсу, а саме зазначення про недопущення до участі у конкурсі перевізників – претендентів, які подали у заяві про участь у конкурсі відомості про транспортні засоби, що вже задіяні на будь – яких інших автобусних маршрутах загального користування;
  • щодо недопущення конкурсним комітетом по визначенню пасажирських перевізників на автобусних маршрутах загального користування, утвореним Полтавською обласною державною адміністрацією, ПП «ЛЮГ» до участі у конкурсі за об’єктамиконкурсу № 48 («Полтава АС-1 – Кірове») та № 53 («Полтава АС-4 – Кротенки ч/з Вороніна») у відповідності до протоколу від 08.07.14 № 95, який введенний в дію розпорядженням Полтавської обласної державної адміністрації від 15.08.14 № 315 «Про укладення договорів про організацію перевезень пасажирів автомобільним транспортом»,

які суперечать пункту 12 Порядку проведення конкурсу та порушують пункт 5 цього Порядку, є порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, як антиконкурентні дії органу виконавчої влади у вигляді вчинення дій, які можуть призвести до недопущення та спотворення конкуренції на ринку перевезення пасажирів на приміських та міжміських автобусних маршрутах загального користування у межах Полтавської області.

Виходячи з вищесказаного, територіальне відділення зобов’язало Полтавську обласну державну адміністрацію у місячний термін з дня одержання цього рішення скасувати зазначене рішення конкурсного комітету по визначенню пасажирських перевізників на автобусних маршрутах загального користування, та вжити заходи щодо здійснення організації та контролю за проведенням конкурсним комітетом по визначенню пасажирських перевізників на автобусних маршрутах загального користування конкурсів у відповідності до вимог Закону України «Про автомобільний транспорт» та Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.12.08 № 1081 шляхом включення до умов проведення конкурсу вимог, передбачених нормами діючого законодавства.

Треба зазначити, що у серпні 2014 року територіальним відділення вже було прийняти рішення в аналогічній справі, яким Відділення зобов’язало Полтавську обласну державну адміністрацію у місячний термін скасувати рішення конкурсного комітету по визначенню пасажирських перевізників на автобусних маршрутах загального користування, утвореного Полтавською обласною державною адміністрацією, затвердженого протоколом від 24.04.14 № 94 та введеного в дію розпорядженням Полтавської обласної державної адміністрації від 21.05.14 № 154 «Про укладення договорів про організацію перевезень пасажирів автомобільним транспортом» в частині недопуску ПП «ЛЮГ» до участі у конкурсі щодо об’єктів конкурсу № 4 (маршрут Полтава АС-1 – Лохвиця АС»), № 11 (маршрут «Полтава АС-2 – Лисівка (поворот)»), № 35 (маршрут «Полтава АС-1 – Кірове»), № 36 (маршрут «Полтава – АС-1 – Кірове») та вжити заходи щодо здійснення організації та контролю за проведенням конкурсним комітетом по визначенню пасажирських перевізників на автобусних маршрутах загального користування конкурсів на надання права перевізникам – претендентам здійснювати перевезення пасажирів на об’єктах конкурсів у відповідності до Закону України «Про автомобільний транспорт» та Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.12.08 № 1081 шляхом недопущення конкурсним комітетом до конкурсів автомобільних перевізників, що не відповідають вимогам, передбаченим нормами діючого законодавства. Полтавська обласна державна адміністрація відмовилась виконувати рішення територіального відділення. Враховуючи зазначене, територіальним відділення був поданий позов до господарського суду міста Києва щодо примусового виконання зазначеного рішення. Розгляд справи призначений на 15 січня 2015 року.

 

2. Адміністративна колегія Полтавського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України рекомендувала Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій Полтавської обласної державної адміністрації усунути причини виникнення порушень законодавства про захист економічної конкуренції і умов, що їм сприяють.

Як встановило Відділення за результатами розгляду заяви, Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій Полтавської ОДА в 2014 році були обрані засоби масової інформації для виконання послуг з висвітлення діяльності місцевих органів виконавчої влади та діяльності депутатів обласної ради без проведення будь – якої конкурсної процедури, що не дозволило іншим друкованим виданням, які діють на цьому ж ринку та вже мають досвід надання таких послуг запропонувати свої пропозиції щодо їх надання, що, в свою чергу, могло дозволити Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій Полтавської ОДА здійснити закупівлю вказаних послуг за нижчими цінами.

Враховуючи викладене, з метою усунення причин виникнення порушень законодавства про захист економічної конкуренції і умов, що їм сприяють, керуючись статтею 46 Закону України «Про захист економічної конкуренції», адміністративна колегія територіального відділення Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій Полтавської обласної державної адміністраціїпри закупівлі послуг з висвітлення діяльності місцевих органів виконавчої влади та діяльності депутатів обласної ради проводити конкурсні процедури, що дозволить обрати найбільш економічно вигідну пропозицію та, відповідно, дасть можливість суб’єктам господарювання, що діють на цьому ринку запропонувати свої умови закупівлі послуг.

Рекомендації територіального відділення були виконані в повному обсязі.

3. 9 грудня поточного року адміністративна колегія Полтавського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України прийняла рішення у справі та визнала дії Новосанжарської селищної ради антиконкурентними діями органу місцевого самоврядування.

Як встановило Відділення за результатами розгляду заяви, Новосанжарська селищна рада встановила рішенням 39 сесії селищної ради 6 скликання від 29.07.2014р. «Про коригування тарифів на централізоване водопостачання для населення та інших споживачів по Новосанжарському селищному комбінату комунальних підприємств» тарифи на послуги централізованого водопостачання в економічно необґрунтованому розмірі, що є порушенням конкурентного законодавства у вигляді дій органів місцевого самоврядування, що полягають у легітимації вчинення таких порушень з боку Новосанжарського СККП, яке безпідставно та необґрунтовано здійснило зазначені розрахунки в економічно необґрунтованому розмірі. Так, фактично підприємство задіяло меншу кількість працівників для надання послуги з централізованого водопостачання, а розрахунок тарифів було здійснено виходячи із чисельності робітників та працівників підприємства згідно штатного розпису. При цьому, працівники Новосанжарського СККП суміщають посади в ДП «Комунальник», де також отримують заробітну плату за фактично відпрацьований час. Також, Новосанжарське СККП включило у планові адміністративні витрати на 2014 рік статтю витрат «проценти за користування кредитом», якій був взятий для погашення заборгованості по зарплаті, в той же час в умовах гострої обмеженості обігових коштів здійснено непершочергові витрати на мобільний зв’язок, що також вплинуло на збільшення загальновиробничих витрат по підприємству та, відповідно, збільшення вартості послуги з централізованого водопостачання.

Тому адміністративна колегія територіального відділення зобов’язала Новосанжарську селищну раду в двомісячний термін скасувати рішення 39 сесії селищної ради 6 скликання від 29.07.2014р. «Про коригування тарифів на централізоване водопостачання для населення та інших споживачів по Новосанжарському селищному комбінату комунальних підприємств» та вжити заходи щодо встановлення тарифів на послуги з централізованого водопостачання у встановленому законодавством порядку та в розмірі економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво.

 

Недобросовісна конкуренція – припинено 6 порушень за результатами розгляду 27 справ, 17 справ закриті за результатами виконання рекомендацій, наданих в межах розгляду справ, 4 справи закриті в п. ст. 49 ЗУ «ЕК»), накладено 244,000 тис. грн. штрафу, сплачено до державного бюджету України – 40,375 тис. грн. Як приклад:

1. Адміністративна колегія Полтавського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України оштрафувала ТОВ «Данунц» (м. Харків) на 68 тис. грн. за поширення інформації, що вводить в оману.

В ході розгляду заяви відділення встановило, що ТОВ «Данунц» застосовувало в назві діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами та виробами медичного призначення найменування «аптека оптових цін» в м. Кременчук, що є порушенням законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, у вигляді поширення інформації, що вводить в оману.

Фактично ТОВ «Данунц» здійснює роздрібну торгівлю лікарськими засобами та виробами медичного призначення за відповідними роздрібними цінами із застосуванням в окремих випадках знижок, а не «оптових цін», як зазначено на вивісці на фасаді аптечного закладу аптеки № 26 «Аптека оптових цін» ТОВ «Данунц» за адресою м. Кременчук: вул. Першотравнева, 43.

Територіальне відділення зобов’язало ТОВ «Данунц» у місячний термін привести назву аптечного закладу – «Аптека оптових цін», в якому Товариством провадиться діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами та виробами медичного призначення, що розміщується на фасаді будинку за адресою: м. Кременчук, вул. Першотравнева, 43 у відповідність до вимог законодавства про захист від недобросовісної конкуренції та повідомити про це територіальне відділення з наданням відповідного фотографічного зображення.

Треба зазначити, що в травні поточного року адміністративна колегія територіального відділення вже оштрафувала ТОВ «Данунц» на 34 тис. грн. за аналогічне порушення, яке стосувалось назви аптечного закладу у м. Полтаві. На той момент Товариство визнало факт вчинення порушення та надало докази щодо приведення назви аптечного закладу у відповідність до вимог законодавства про захист від недобросовісної конкуренції.

 

2. Вважаємо за потрібним додати, що 2 грудня поточного року Вищий господарський суд України своєю постановою підтвердив правомірність рішення адміністративної колегії територіального відділення.

Як вже повідомлялось раніше, адміністративна колегія Полтавського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України у лютому 2014 року оштрафувала спільне австрійське-українське підприємство ТОВ «Інтермедіо» на 68 тис. грн. за поширення інформації, що вводить в оману.

Як встановило Відділення, СП ТОВ «Інтермедіо» в назві медичної стоматологічної практики «Інтермедіо», застосовувало слово «клініка» всупереч тому, що названий заклади не є клінічним і, застосовуючи в своїй назві слово «клініка», суб’єкт господарювання може отримати певні переваги в конкуренції щодо інших суб’єктів господарювання, які здійснюють стоматологічну практику та не мають такої назви.

Також, Відділення зобов’язало відповідача у справіпривести назву медичної стоматологічної практики «Інтермедіо», що розміщується на фасаді будинку за адресою: м. Полтава, вул. Чапаєва, 14 у відповідність до вимог законодавства про захист від недобросовісної конкуренції та повідомити про це територіальне відділення у 14-денний строк з дня отримання даного рішення з наданням відповідного фотографічного зображення.

СП ТОВ «Інтермедіо» не виконало рішення адмінколегії. Тому Відділення змушене було звернутись до судової інстанції щодо примусового стягнення штрафу та пені з відповідача у справі. Після тривалого судового провадження у зв’язку з запереченням позовних вимог територіального відділення Товариством, Вищий господарський суд України підтвердив правомірність висунутих територіальним відділенням позовних вимог та зобов’язав СП ТОВ «Інтермедіо» в примусовому порядку сплатити до державного бюджету 133, 280 тис. грн. штрафу та пені.

 

Інформаційні порушення – припинено 26 порушень за результатами розгляду 25 справ, накладено 196,912 тис. грн. штрафу, сплачено до державного бюджету України 118,170 тис. грн. з урахуванням сплати штрафів за попередні періоди, на розгляді залишилось 6 справ. Як приклад:

Адміністративна колегія Полтавського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України оштрафувала КП «Полтавська бавовнопрядильна фабрика» на 33,983 тис. грн. за неподання інформації на вимогу територіального відділення у встановлені законодавством строки.

Відсутність інформації від КП «Полтавська бавовнопрядильна фабрика» на вимогу територіального відділення Комітету не дає можливості проведення дослідження додержання законодавства про захист економічної конкуренції даним підприємством при установленні мешканцям гуртожитків по вул. Пушкіна, 108 та 110 в м. Полтава плати за житлово – комунальні послуги у розмірі 278 грн. за ліжко – місце щомісячно.

 

Невиконання рішення адмінколегії – припинено 4 порушення за результатами розгляду 4 справ, накладено 272,000 тис. грн. штрафу, сплачено до державного бюджету України 68,000 тис. грн. з урахуванням сплати штрафів за попередні періоди. Як приклад:

1. Адміністративна колегія Полтавського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України оштрафувала Комунальне підприємство» Житлово-екосплуатаційна організація № 2» Полтавської міської ради на 68 тис. грн. за виконання рішення адміністративної колегії територіального відділення не в повному обсязі.

Як встановило Відділення, КП «ЖЕО № 2» не виконало зобов’язань, визначених пунктом 4 резолютивної частини рішення адміністративної колегії територіального відділення Комітету від 22.04.2014р. № 01/103-рш по справі № 01-02-50/33-2014, а саме: в 30-ти денний термін здійснити розрахунки тарифів на послуги з постачання теплової енергії (послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води) для мешканців житлових будинків по вул. Сортувальна, 13а, 19, 21, 31, 33, 33а, С. Разіна, 1 в м. Полтава та подати розрахунки до органу місцевого самоврядування для встановлення тарифів на зазначені послуги, що надаються КП «ЖЕО №2», у відповідності до вимог чинного законодавства.

При цьому наголошуємо, що за результатами розгляду територіальним відділенням зазначеної справи визнано, що за результатами діяльності у період з 07.08.2013р. по даний час у відповідності до статті 12 Закону України «Про захист економічної конкуренції» комунальне підприємство «Житлово – експлуатаційна організація №2» Полтавської міської ради займає монопольне (домінуюче) становище на ринку постачання теплової енергії в межах м. Полтава (в межах території, де розташована система теплоспоживання житлових будинків по вул. Сортувальна, 13а, 19, 21, 31, 33, 33а, С. Разіна, 1 в м. Полтава) з часткою 100%.

Вказана ситуація за інформацією КП «ЖЕО № 2» залишилася незмінною і на даний час. Тому відділення змушене було прийняти рішення у справі та накласти штраф на підприємство.

 

2. Зазначаємо, що 16 грудня поточного року Вищий господарський суд України своєю постановою підтвердив правомірність накладення штрафу на ТДВ «Полтаваавтотранс» згідно рішення № 02/23-рш від 14.02.2014 року у справі № 02-04-50/04-2014.

Як повідомлялось раніше, адміністративна колегія Полтавського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України оштрафувала ТДВ «Полтаваавтотранс» на 68 тис. грн. за невиконання рішення адмінколегії територіального відділення, а саме: не здійснило перерахунок отриманої ТДВ «Полтаваавтотранс» винагороди за обов’язкові автостанційні послуги та не перерахувало автомобільним перевізникам кошти, отримані Товариством понад 10% від суми вартості за тарифом реалізованих квитків.

ТДВ «Полтаваавтотранс» проігнорувало рішення Відділення та не сплатило штраф на протязі 2-х місяців з дня отримання рішення до державного бюджету України. Тому територіальне відділення звернулось до суду щодо примусового стягнення не тільки суми штрафу, але і пені.

Оскільки постановою Вищого господарського суду України було задоволено касаційну скаргу територіального відділення, ТДВ «Полтаваавтотранс», зобов’язане сплатити штраф та пеню на загальну суму 136 тис. грн. до державного бюджету України.

 

Встановлена та відшкодована шкода, заподіяна внаслідок виявлення та припинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції на ринках ЖКП та постачання електричної енергії, складає 805,140 тис. грн.

 

Економічний ефект припинення порушень для юридичних та фізичних осіб складає 17 864,955 тис. грн. на ринках:

  • молока – 17 711,794 тис. грн.
  • роздрібна реалізація лікарських засобів – 0,050 тис. грн.
  • ЖКП – 153,111 тис. грн.

 

Дослідження ринків

 

Територіальним відділенням проводиться дослідження ринку роздрібної реалізації лікарських засобів. Зокрема, в першу чергу об’єктом дослідження є лікарські засоби, найбільш вживані, та ті, які використовуються при лікуванні хворих з операційними втручаннями. За такою інформацією територіальне відділення звернулось з вимогами до закладів охорони здоров’я. за результатами досліджень буде складений повний перелік лікарських засобів та направлені вимоги до аптечних мереж щодо обґрунтування їх вартості. За остаточними результатами аналізу інформації будуть проведені заходи щодо захисту конкуренції на зазначеному ринку: чи то будуть надані рекомендації, чи то розпочаті справи.

 

Також, територіальним відділенням проводиться дослідження ринку ковбасних продуктів харчування виробництва ТОВ «Глобинський м’ясокомбінат» на предмет дотримання даним товариством вимог конкурентного законодавства, зокрема, при реалізації продукції. Були досліджені етикетки 9-ти виробів. Вже сьогодні попередньо можно зробити висновок, що в діях ТОВ «Глобинський м’ясокомбінат» вбачаються ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Наприклад:

  • на етикетці продукту «Шинка варена «Куряча» першого ґатунку по ТУ У 15.1-34485173-005:2007 вказано, що крім курячого філе 72% там знаходиться свинина знежилова, напівжирна, яловичина другого сорту;
  • на етикетці продукції «Сосиски молочні» вищого ґатунку по ДСТУ 4436:2005 вказано, що у склад входить свинина напівжирна, хоча по ДСТУ свинина повинна бути нежирна;
  • на етикетці продукту «Ковбаса напівкопчена «Салямі із свинини» першого сорту по ТУ У 15.1-25389499-004:2007 вказано, що у склад входить також м’ясо куряче.

На зазначених прикладах ми бачимо невідповідність назв продуктів з їх складом. Це вже ознаки дій, які можуть ввести в оману споживача продукції ТОВ «Глобиський м’ясокомбінат».

Крім того, територіальним відділення розглядається заява щодо дій з ознаками недобросовісної конкуренції з боку ТОВ «Глобинський м’ясокомбінат» у вигляді незаконного використання зовнішнього зображення продукції іншого виробника.

 

Підбиваючи підсумки роботи територіального відділення у 2014 році, можна сказати, що спільні зусилля Полтавського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, органів державної влади, місцевого самоврядування, бізнесу та громадськості у вирішенні проблемних питань на соціально-важливих ринках Полтавської області забезпечать розвиток чесної конкуренції та захист прав споживачів у всіх сферах.

Перейти до вмісту