Ви тут:

Чиновник з Полтавщини відтворив основний бойовий танк

DSC_0045Головний спеціаліст відділу засобів масової інформації управління інформації Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської облдержадміністрації Віктор Дворянов створив чергову модель техніки – Т-34/76. Крім основної роботи чоловік має хобі — виготовляє аналогічні оригіналам, але в мініатюрі, моделі літаків і танків за допомогою звичайних іграшок, які замовляє через інтернет. Деякі, зроблені Дворяновим власноруч моделі, знаходяться у місцевому музеї космонавтики.

Віктор Дворянов цікавиться історією і охоче розповідає про свою новинку:

“Історія середнього танка або танка-рейдера почалась у далекому 1919 році, коли британський офіцер Фуллер розробив теорію механізованої війни.

Легендарний Т-34/76 влітку 1941 року переконливо довів, що він найкращий середній танк світу, коли протягом однієї ночі «зняв з озброєння» нацистські танки та протитанкові гармати”, – зазначив Дворянов.

За його словами, після завершення Другої Світової війни країни Заходу та СРСР продовжили розробляти середні танки.

Основний бойовий танк Т-64 прийшов на зміну середнім радянським Т-54/55, основному бойовому танку Т-62 та став гідним «спадкоємцем» Т-34.

Його виробництво почалось в 1963 на Харківському заводі імені Малишева та закінчилось у 1987 році. Всього побудовано 8 000 броньованих машин. Крім, Харкова танк випускався у Ленінграді та Нижньому Тагилі («мобілізаційний» Т-72). Танк має більше 30-ти модифікацій, однак, ніколи не експортувався.

У Т-64 класична схема компонування з екіпажем із 3-х чоловік. Основним озброєнням танку є 125-мм гладкоствольна гармата-пускова установка. До боєкомплекту із 36 пострілів входить керована ракета.

Танк Т-64 обладнаний автоматичною системою заряджання.

Його збірка відрізнялась дороговизною, однак, бої на Сході України проти сепаратистів довели, що «народні» кошти було витрачено не марно. Зокрема, більшість українських «Булатів» було підбито не в бою, а на марші.

Бойова маса танка Т-64 складає 40 500 кг; швидкість макс., 60 км/год; запас ходу 500 км. Обладнання забезпечує подолання водних перешкод глибиною до п’яти метрів.

Прототипом представленої моделі став Т-64 (екіпаж у складі, командира – молодшого сержанта Сергія Ісаєва, навідника солдата Ігоря Іванченка і механіка-водія солдата Євгенія Мартинюка), що у серпні 2014 року спільно з бійцями батальйону «Донбас» прийняв на себе «вогневу масу» противника в бою під Іловайськом та зміг вивести із оточення поранених товаришів.

Нині на озброєнні Сухопутних військ ЗС України мається більше 600 танків Т-64 та здійснюється їх активна модернізація.

У XXIстолітті на зміну основному бойовому танку Т-64 прийшов новітній Т-84 або БМ «Оплот», що увібрав найкращі риси свого попередника.

Перейти до вмісту