Ви тут:

У Полтаві презентували фільм про преподобного Паїсія Величковського

DSC_0855

До Дня пам’яті преподобного Паїсія Величковського в палаці дозвілля “Листопад” полтавцям презентували фільм «Сучасники: Паїсій Величковський».

Автор фільму – полтавська поетеса Марія Бойко. Ініціатором зйомок став архієпископ Полтавський і Кременчуцький, УПЦ Київського патріархату, владика Федір. На презентацію завітав Святійший Патріарх Київського і всієї Руси-України Філарет. Були присутні на показі Перший заступник голови Полтавської ОДА Олег Пругло, заступник голови -керівник апарату Роман Чабановський, заступник голови обласної ради Володимир Микійчук.

 “Паїсій не просто був ченцем, а був ченцем, який досяг євангельських досконалостей. Він подолав гріх в собі. Обійшовши всі монастирі країни, не знайшов в них чернечого життя, тому й поїхав на Афон. У Молдові заснував монастир і створив велику братію. Преподобний є родоначальником старчества — духовного керівництва віруючих”, – сказав Філарет.

 За словами авторки фільму, працювати над стрічкою разом з владикою було досить легко. Та й сам спадок Паїсія Величковського не втратив своєї сучасності й нині.

 На думку Вадики Федора, людям варто керуватися тими принципами, які проповідував Преподобний.

 “Було б добре, що пізнаючи його життя, ми почали керуватися тими принципами, якими керувався Преподобний Паїсій. Це подолання пристрастей, любов до Бога, служіння ближньому. Дай Боже, щоб всі полтавці навчилися цьому від Паїсія”, – сказав Федір.

На заході лауреатам вручили премію Української Православної Церкви Київського Патріархату імені преподобного Паїсія Величковського, а для полтавців переглянули концерт духовно-патріотичної музики.

Довідково: Паїсій Величковський (1722, Полтава — 1794) — православний старець, аскет, святий; служіння відбувалося в Україні, на Афоні, у Молдові. Його дідом був поет Іван Величковський, прадідом по матері — багатий єврейський купець Мандя, який прийняв хрещення з усім своїм домом.

Фото Анни Чапали:

Перейти до вмісту