Ви тут:

Литовські освітяни відвідали Полтаву для першого знайомства

18 листопада декани трьох факультетів Вільнюського колегіуму прихали до Полтави, щоб розпочати міжнародну освітню співпрацю з Україною.

Якщо називати конкретні імена, то до нашого міста завітали: Романас Тумасоніс ― декан факультету електроніки та інформації, Ваіва Юшкіене ― декан педагогічного факультету, Дануте Росімавічіене ― декан економічного факультету. Освітяни приїхали на запрошення Посольства Литовської Республіки в України і кандидата в Почесні Консули Литовської Республіки у Полтаві Петра Крайсвітнього.

До України гості приїхали 17 листопада і мали змогу день погуляти Києвом і побачити Майдан Незалежності, про який скільки чули з новин.

18 листопада першим пунктом у програмі освітян став ефір на ОДТРК «Лтави». Випадковим чином у той же час на ефір прийшов Олексій Нестуля (http://www.poltava.pl.ua/news/31016/), ректор Полтавського університету економіки і торгівлі. Тому було вирішено об’єднати гостей в одну телепрограму, де освітянин з Полтави говорив зі своїми колегами про проблеми тих чи інших аспектів вищої освіти і як вони були подолані (чи долаються у Європі).

Крім того, цікаво було почути про алгоритм, завдяки якому викладачі Литовської Республіки засвоїли англійську. Вони ввели сувору систему підвищення кваліфікації і вимогливий контроль за вивченням цієї іноземної мови. Викладач ставився перед фактом того, що має говорити англійською, інакше йому знайдуть на заміну того, хто цієї мовою володіє. І вже за кілька років литовці досягли мети.

Опісля плідного діалогу і обміну досвідом Олексій Олексійович запросив литовців відвідати ВНЗ, який він очолює (що литовські декани і зроблять скоріше за все у четвер).

Оскільки іноземні декани вперше у Полтаві, то організаторами було вирішено показати їм її красу. У цій справі допоміг архітектор Артур Ароян, який неодноразово проводив подібні заходи як для полтавців, так і для гостей міста. Незважаючи на мороз і кригу, литовці находили багато кілометрів, щоб помилуватися історичними будівлями Полтави.

Під час цієї пішохідної подорожі Романас Тумасоніс розповів про деякі цікаві особливості подолання корупції у Литві. Так, зарплати будь-якого працівника держзакладу (ректора, наприклад) можна побачити на спеціальному сайті податкової. Туди ж мають вносити дані про свої покупки понад 1000 грн (приблизно) всі керівники, які отримують зарплату з бюджету (і Президент, і ректор, і декани). До цього литовці йшли понад 20 років, але результати виправдовують зусилля. Цікаво, через скільки років подібні інновації запрацюють у нас?

У наступні дні освітня делегація проведе зустріч у Розсошенській гімназії, департаменті освіти та науки Полтавської ОДА та в одному з освітніх закладів Кременчука.

Роман Повзик

Перейти до вмісту