Ви тут:

Українські прикордонники боронять східний кордон всієї Європи – Президент

Президент України Петро Порошенко наголошує, що українські прикордонники боронять не лише ділянку на українсько-російському кордоні, а східний кордон всієї Європи, східну межу свободи і демократії. Про це Глава держави заявив під час робочої поїздки до Черкаської області.

Виступаючи перед прикордонниками у Навчальному центрі Державної прикордонної служби, Глава держави наголосив, що східний кордон має стати непроникним не лише для інтервентів, терористів та зброї, але й для наркотиків, контрабанди та нелегальної міграції.

Петро Порошенко відзначив, що відновлення українського контролю за державним кордоном України є одним з ключових моментів Мирного плану та Мінського протоколу. “На Державну прикордонну службу буде покладене одне з найважливіших завдань в її історії – разом з міжнародними спостерігачами з ОБСЄ відновити контроль за всією лінією державного кордону у найбільш проблемних пунктах на україно-російському кордоні”, – сказав Президент.

Петро Порошенко наголосив на важливості проведення найближчим часом наради з керівниками прикордонних відомств Росії з питань відновлення контролю за українсько-російським кордоном, про що він домовився у Мілані з Президентом Росії Володимиром Путіним.

За словами Президента, захист кордону не зводиться лише до питань військової безпеки, а передбачає й боротьбу з контрабандою, в чому останнім часом прикордонники демонструють позитивні зрушення. “Сподіваюся, що безповоротно пішли у минуле часи контрабандного бізнес-партнерства митника, прикордонника і злочинця”, – сказав Глава держави.

Президент акцентував увагу на тому, що багато зроблено для переоснащення Державної прикордонної служби озброєнням та технікою. Йдеться про крупнокаліберні снайперські гвинтівки, станкові й переносні гранатомети, ПЗРК «Ігла», зенітні установки та різного калібру кулемети, БТРи, “КРАЗи” та броньовані «Кугуари».

Президент відзначив внесок прикордонників, які сьогодні захищають кордон України. Прикордонники завжди були елітою війська, сказав Глава держави: “Вступаючи в бій першими, прикордонники дають можливість іншим краще підготуватися до бою”.

Президент високо оцінив якість підготовки спеціалістів Навчальним гвардійським Оршанським орденів Суворова, Кутузова і Олександра Невського центром підготовки молодших спеціалістів Державної прикордонної служби. “Я вражений оперативністю, з якою ваш центр перепрофілювався на підготовку спеціалістів військового профілю – артилеристів, зенітників, снайперів, навідників-операторів БТР. Надалі підготовка за цими спеціальностями має стати обов’язковою для всіх”, – зазначив Глава держави.

Присутні вшанували пам’ять 60 прикордонників, які загинули під час виконання бойових завдань у зоні антитерористичної операції, хвилиною мовчання. Серед них – 12 службовців Центру, у тому числі генерал-майор Ігор Момот, ім’я якого Президент присвоїв цьому навчальному закладу 7 жовтня. Петро Порошенко високо оцінив внесок Ігоря Момота у розбудову державної прикордонної служби і створення цього центру. Сформована з числа військовослужбовців центру мотоманеврена група за час АТО знищила 50 одиниць ворожої техніки та 500 терористів.

Президент вручив прикордонникам державні нагороди. Зокрема, нагороджений сержант Андрій Марченко, який неодноразово брав участь у бойових зіткненнях в зоні АТО і ремонтував пошкоджену техніку. Також нагороджений майор Андрій Момотов, завдяки діям якого було неодноразово відбито спроби нападу терористів на прикордонників, не допущено захоплення бойової техніки і боєприпасів. З рук Президента нагороду отримав також підполковник Юрій Цехмейструк, який, поранений, продовжив керувати своїм підрозділом і забезпечив зв’язок органу управління з артилерійської батареєю, завдяки чому терористам була дана достойна відсіч.

джерело: прес-служба Президента України

Перейти до вмісту