Ви тут:

У Полтаві розвіювали міф про приреченість хворих на рак молочної залози

Як запобігти захворюванню на рак молочної залози та розвіяти міф про приреченість хворих на цю недугу обговорити за «круглим столом» зібралися медики, освітяни, представники неурядових організацій та засобів масової інформації.

Захід приурочили до 20 жовтня – Всесвітнього та Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на рак молочної залози. Він був створений для того, щоб звернути особливу увагу громадськості на стрімке зростання показників захворюваності та смертності від раку грудей в Україні. Про це свідчить сумна статистика: кожні 30 хвилин в нашій країні виявляють новий випадок раку молочної залози. Кожну годину від нього помирає одна жінка. Щороку в Україні ця хвороба забирає життя майже 7,5 тис. жінок. Мешканок Полтавщини ця проблема теж не обходить стороною.

Як розповів виконуючий обов’язки директора Департаменту охорони здоров’я ОДА Юрій Курилко: «У 2013 році на 10 тисяч жінок семеро захворіли на рак молочної залози. Щороку через цю хворобу передчасно йде із життя близько 300 мешканок нашої області».

До таких невтішних результатів лікування цієї патології, говорять лікарі, призводить, в першу чергу, досить пізнє звернення пацієнток до лікаря, тобто рак молочної залози виявляється на пізніх стадіях.

За словами керівника спеціалізованого закладу – обласного клінічного онкологічного диспансеру Ореста Вовка, велику тривогу викликає збільшення занедбаних випадків – щогодини реєструється два нових.  Не останню роль в пізньому зверненні до лікарів грає непоінформованість наших громадян про справжній стан проблеми раку молочної залози.

Фахівці онкологічного диспансеру – завідуючі диспансерним, хірургічним та хіміотерапевтичним відділеннями розповіли про найефективніші методи обстеження, які здійснюються у закладі – мамографію чи ультразвукове дослідження. Ці сучасні методи медичної діагностики дозволяють виявити захворювання молочної залози на початковій стадії, а це в свою чергу є запорукою ефективного лікування.

Про реабілітаційні заходи при визначенні групи інвалідності тим, хто переніс хірургічне втручання з приводу раку молочної залози розповіла головний лікар Полтавського обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяна Жабо. Вона звернула увагу присутніх на те, що рак молочної залози посідає сумне 1-ше місце серед хвороб, з якими призначається інвалідність.

Представниці громадських організацій «У гармонії з життям» та «НАДІЯ Є…» Валентина Демченко та Ніна Петренко – жінки, які на власному досвіді стикнулися з цим захворюванням та успішно намагаються подолати його, розповіли свої історії лікування та подальшого способу життя.

Після жвавого обговорення за «круглим столом» усі охочі мали змогу пройти консультації у лікарів-онкологів.

 

ПРЕС-ЦЕНТР ДОЗ Полтавської ОДА

Перейти до вмісту