Ви тут:

У Миргороді відкрили Ресурсно-логістичний центр з розвитку біоенергетики

Ресурсно-логістичний центр з розвитку біоенергетики Миргородської міської ради відкрили у рамках проекту USAID «Місцеві альтернативні джерела енергії: м. Миргород», що упроваджується у місті з червня 2013 року. Такий захід є одним з найважливіших досягнень цього проекту. Про це повідомили у Миргородській міській раді.

Як підкреслив заступник Миргородського міського голови Максим Верещак, Ресурсно-логістичний центр як під час роботи пілотного Проекту, так і по його закінченню, залучатиме до співпраці аграріїв, інвесторів, представників місцевої та обласної влади, тощо. Крім того, Центр сприятиме створенню сприятливих умов для розбудови біоенергетики в регіоні на базі державно-приватного партнерства, накопичуватиме інформацію про досвід роботи пілотного проекту та популяризуватиме його у бізнес-середовищі для залучення потенційних інвесторів до процесу створення мережі біокотелень у Миргородському та інших районах Полтавської області.

«Центр сприятиме створенню необхідної логістичної інфраструктури для безперебійного функціонування пілотного проекту. Пілотний проект передбачає реконструкцію теплової котельні одного з мікрорайонів Миргорода, приєднаної до системи централізованого теплопостачання, що працює на традиційному паливі. Зокрема, п’ять її старих котлів замінять на три нових. Крім того, буде встановлений біокотел потужністю 1 МВт, який працюватиме на соломі. Газове обладнання буде функціонувати в пікові періоди, а біокотел – у штатному режимі. Загалом котельня забезпечуватиме теплом 8 житлових будинків, школу, дитячий садок та одного комерційного споживача», – зазначив Верещак.

«Альтернативна енергетика – це не лише майбутнє усього розвиненого світу, це – адекватна відповідь викликам часу і для багатьох Європейських країн – сьогодення. Завдяки вдалому географічному розташуванню та потужному розвитку аграрного сектору, потенціал України у галузі альтернативної енергетики надзвичайно великий. І хоча зараз ми бачимо, що частка нетрадиційних джерел енергії у балансі країни 1,2%, ми впевнені, що 20% до 2020 року – це абсолютно реальні показники. Проекти, подібні до Проекту USAID – саме те, чого потребує зараз Україна для здобуття енергетичної незалежності», – наголосив директор департаменту економічного розвитку USAID Стів Гонея.

«Головна складова потенціалу розвитку використання альтернативних джерел енергії в Україні – це відходи сільського господарства (зокрема, біомаса). І Миргородщина без зайвих навантажень може забезпечувати себе самостійно. Потреба в соломі для пілотної котельні Проекту складає 2 тис. тонн на рік, при цьому економічний потенціал використання соломи зернових культур в якості біопалива у Миргородському районі – 38 тис. т/рік. Ми впевнені, що робота ресурсно-логістичного центру допоможе не лише залучити нових інвесторів до біоенергетичних проектів, а й неабияк розвинути мережу біокотелень у Миргородському та інших районах Полтавської області», – зазначив керівник проекту USAID «Місцеві альтернативні джерела енергії: м. Миргород», виконавчий директор ВБО «Інститут місцевого розвитку» Руслан Тормосов.

Відділ муніципальних ініціатив, інвестицій та енергоменеджменту Миргородської міської ради здійснюватиме функції та реалізовуватиме повноваження Центру. Ремонтні роботи та засоби матеріально-технічно забезпечення Ресурсно-логістичного центру були забезпечені в рамках проекту USAID.

Перейти до вмісту