Ви тут:

Полтавці у 245-ту річницю вшанували пам’ять славетного земляка – Івана Котляревського (ФОТО,ВІДЕО)

245-річницю від дня народження славетного земляка Івана Петровича Котляревського відзначили сьогодні сотні людей біля його пам’ятника в Полтаві.

Культурна програма, організована Полтавською міською радою, поєднала в собі минуле і сучасне. Великого класика літератури цитували, відтворювали уривки із його відомої «Наталки Полтавки», та, водночас, молилися за Україну та підтримували свою державу національною символікою.

Заслужений артист України Олег Шеремет прийшов до пам’ятника Котляревському в образі “Возного” зі славнозвісної «Наталки Полтавки». Цього героя він втілює в життя вже протягом 28-ми років.

«Класика є класика. Вона буде жити навіки, бо написано настільки мудро і доброзичливо, що образ “Возного”, який граєш, таке враження, що він його написав із себе. Може в нього і була любов до Наталки по життю».

Була на вшануванні Котляревського й “Наталка”, яку в новій постановці, що дають в Полтаві з 2012 року, грає актриса полтавського театру ім. Гоголя Лідія Кретова.

«Ця роль близька мені за характером, за станом душі – мені подобаються ліричні героїні», – відзначила Лідія Кретова.

Полтавський міський голова Олександр Мамай наголошував, що такі дати мають об’єднувати, та побажав присутній громаді якнайбільше патріотизму:

“Я бажаю, щоб ви поважали Прапор України, Конституцію, та Президента», –  сказав мер.

Ректор Полтавського національного педагогічного університету ім.. В.Г. Короленка Микола Степаненко відзначив:  «Котляревський – це постать вічна, як світ. Він дав нам простір –  нашій нації, нашій мові, нашій літературі, він став першопочатком, від якого ми вдруге народилися уже як сформована, злютована, нація зі своїми традиціями. І, зрозуміло, що українство до нього горнутиметься в цьому світі до того часу, поки існуватиме в цьому світі».

До підніжжя пам’ятника поклали квіти.

Перейти до вмісту