Ви тут:

Полтавка створює картини без фарб та пензля (ФОТО)

IMG_0393

Стара хата під стріхою, осінній ліс, квіти в вазоні – все лише з природного матеріалу: квітів, трав, листочків дерев, насіння, тополиного пуху.

Полтавська майстриня Наталія Кулініч вже 6 років займається пресованою флористикою – створює картини із засушених рослин. У Японії такий живопис називають ошибана. Щоб створити такий пейзаж не потрібні ні пензлі, ні фарби.

Головне – засушити багато рослин – каже Наталія. Матеріали підходять будь-які:  кукурудза, листя конвалії, тополь, листочки лілеї. Кожен листочок і травинку можна використовувати в картинах.

За словами майстрині – це дуже копіткий і довгий процес. І навчаються цій техніці не  рік і не два.

«Однак, коли починаєш творити, цей процес настільки захоплює, що за творчістю складності вже не помічаєш. Наприклад, гуляємо з дитиною в парку, знайшли якийсь листочок, а потім з ньго вже вимальовується якийсь герой чи щось інше», – каже Наталія.

Для однієї картини потрібно щонайменше 30 видів рослин. Тому збирає їх цілий рік у суху погоду. Також пора року відіграє  свою роль, адже кожна пелюсточка повинна зберегти свій колір. За технологією ошибана, зібрані квіти майстриня сушить у старих книжках під пресом.

«Заготівля триває з ранньої весни до пізньої осені. Навіть ранньої весни, коли після зими листя поїдене жучками, його можна використати як мереживо чи серветку», – сказала Наталія

Пейзажі спочатку малює в своїй уяві. Потім аплікацію викладає на основу з ДВП, а листочки для фону перед приклеюванням обов’язково розмочує в воді. Картину можна створити за декілька днів, а можна працювати над нею декілька тижнів. Все залежить від розміру композиції та складності роботи.

Має майстриня вже й учнів.

«Є в мене дві дівчинки та жіночка, яких зацікавило це мистецтво, які мають бажання його вивчати та працювати й надалі. Для них провела кілька майстер-класів», – сказала Кулініч.

Наталія  Кулініч вже неодноразова робила персональні виставки в Полтаві. Багато своїх робіт подарувала друзям та знайомим, деякі її картини передала за кордон. Для жінки – це більше хобі ніж заробіток. Ще Наталія займається валянням з вовни.

Читайте також: Полтавка робить картини з насіння та кісточок, аналогів яким немає в світі.

20-річна полтавка перетворює глину на ляльок та прикраси .

IMG_0394

IMG_0395

IMG_0396

IMG_0398

Перейти до вмісту