MENU



2013 01 04 10:45:03

За народними традиціями ввечері напередодні Різдва на столі повинно бути дванадцять пісних страв. Різдву передує чотиритижневий піст.

Його останній день називається Святим вечором, або Багатою кутею. У цей день люди намагаються не їсти до сходу першої зірки. Потім починається святкова вечеря. На стіл ставлять 12 пісних страв. Першою куштують кутю. Потім їдять усе інше,запиваючи узваром.

 

http://img-fotki.yandex.ru/get/6520/15238816.30/0_ad16d_5573bd57_XXL.jpgТак традиційними страви є кутя, борщ з грибами та чорносливом вареники, голубці з пшоном, зрази, заливна риба, січеники з гороху, налисники, фаршировані бурячки, шулики з медом, різдвяні зірочки та узвар.

Кутю до хати, яку зазвичай несе господиня, ставлять на покуті в кублище, яке роблять з найзапашнішого сіна.  При цьому говорять слова:

“Кутю на покутю, узвар – на базар, а пироги – на торги“.

Loading...

49 queries in 0,407 seconds.