Ви тут:

У Святвечір на столі має бути 12 страв

За народними традиціями ввечері напередодні Різдва на столі повинно бути дванадцять пісних страв. Різдву передує чотиритижневий піст.

Його останній день називається Святим вечором, або Багатою кутею. У цей день люди намагаються не їсти до сходу першої зірки. Потім починається святкова вечеря. На стіл ставлять 12 пісних страв. Першою куштують кутю. Потім їдять усе інше,запиваючи узваром.

 

http://img-fotki.yandex.ru/get/6520/15238816.30/0_ad16d_5573bd57_XXL.jpgТак традиційними страви є кутя, борщ з грибами та чорносливом вареники, голубці з пшоном, зрази, заливна риба, січеники з гороху, налисники, фаршировані бурячки, шулики з медом, різдвяні зірочки та узвар.

Кутю до хати, яку зазвичай несе господиня, ставлять на покуті в кублище, яке роблять з найзапашнішого сіна.  При цьому говорять слова:

“Кутю на покутю, узвар – на базар, а пироги – на торги“.

Читайте також